Начало НОВИНИ Израел: премиерът Нетанихау се ваксинира на живо по телевизията

Израел: премиерът Нетанихау се ваксинира на живо по телевизията

0

Премиерът Бенямин Нетаняху изрази тържествеността на момента, излъчен на живо по телевизията, след като беше първият израелец, ваксиниран срещу Ковид вчера, 19 декември, в болница Тел Хашомер. С него и министърът на здравеопазването Юли Еделщайн.

На Нетаняху и Еделщайн е приложена ваксината Pfizer, от която към момента в Израел са пристигнали 600 000 дози. От неделя ще стартира кампанията за ваксиниране на медицински персонал в болниците и здравноосигурителните каси. Президентът на Реувен Ривлин и началникът на кабинета Авив Кочави също ще бъдат ваксинирани днес. От понеделник ще дойде ред на граждани над 60 години.

Според събраните данни 40 000 израелци ще бъдат ваксинирани през следващите дни. Според анкета, публикувана от ежедневника Yediot Ahronot в петък, 63% от израелците възнамеряват да се ваксинират. 82% от медицинския персонал изрази желание да бъде ваксиниран. Гражданите, които ще получат ваксината, ще трябва да се подложат на втора инжекция след 21 дни.

Целта на четирите здравноосигурителни каси – отговорни за администрирането на цялото население – е да ваксинират 50 000 души на ден. „Ако този темп бъде спазен, ваксината може да има значително въздействие върху заболеваемостта още през февруари“, каза професор Еран Сегал от Института Вайцман, един от съветниците на кризисната звена на Министерството на здравеопазването.

В допълнение към Pfizer, Израел е сключил споразумения и с Moderna и AstraZeneka за общо 24 милиона дози, достатъчни за 12 милиона души, които ще пристигнат постепенно през 2021 г. Успоредно с това, Биологичният институт Ness Ziona наскоро стартира втората фаза на човешкото експериментиране с ваксината, произведена в Израел, която осигурява, за разлика от останалите, еднократна инжекция. В момента, като се има предвид, че предлагането надвишава нуждите на израелското население (9 милиона жители), в Министерството на здравеопазването се води дебат за продължаването на скъпоструващите тестове на домашната ваксина. Министерството на отбраната – от което зависи Биологичният институт – потвърди, че експериментите ще продължат, за да „гарантират пълна независимост на Израел в бъдеще“.

Съществува също така възможността излишните дози да бъдат прехвърлени на Палестинската национална администрация. През последните дни въпросът с ваксината беше разгледан на среща между представители на израелското и палестинското министерство на здравеопазването. Освен това Палестинската администрация води преговори за закупуване на 4 милиона дози от руската ваксина, но Израел заяви, че ще достигне до палестинското население само ако бъде одобрена от израелското министерство на здравеопазването.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук