Начало НОВИНИ Болсонаро: „Не бързам да похарча 4 милиарда долара за закупуване на ваксини“

Болсонаро: „Не бързам да похарча 4 милиарда долара за закупуване на ваксини“

0

Президентът на Бразилия, Яир Болсонаро, увери миналата събота, че надпреварата за закупуване на ваксина срещу COVID-19 и нейното разпространение не е оправдано и повтори, че пандемията приключва в страната,  въпреки факта, че цифрите от последните дни показват втора по-смъртоносна вълна.

„Пандемията наистина приключва. Цифрите показват това.“, каза крайнодясният лидер в интервю, което даде за прякото предаване в социалните мрежи на един от синовете му, конгресмен Едуардо Болсонаро.

„Бързането с ваксината не е оправдано, защото това е нещо, което засяга живота на хората. Когато някой се инокулира с нещо, имунната система може да реагира неочаквано “, добави държавният глава, един от най-скептичните лидери по отношение на сериозността на здравната криза.

По същия начин владетелят на южноамериканския гигант заяви, че лекарството не може да бъде пуснато на пазара, докато не бъде одобрено от Националната агенция за надзор на здравето (Anvisa), регулаторната структура на нацията в Рио де Жанейро.

Болсонаро, който в сряда подписа изпълнителен указ, който позволява на правителството да сключи дълг от 20 000 милиона реала (около 4 000 милиона долара) за закупуване на ваксини срещу COVID-19, заяви следното: „Не бързам да харча тези пари „.

„Ние не политизираме. Не бързаме да харчим пари. Нашият порив е да спасяваме животи. Не искам да правя предварителни преценки на никого, но бързането да се похарчат 20 000 милиона реала за закупуване на ваксината е много подозрително“, каза президентът.

От своя страна, Министерството на здравеопазването твърди, че то ще определи началната дата на инокулационната кампания само когато Anvisa одобри някое от лекарствата, които вече се прилагат в няколко държави.

Mиналия четвъртък Върховният съд на Бразилия реши с голямо мнозинство, че ваксинацията ще бъде задължителна, но не и принудителна, за което ще упълномощи регионалните и общинските администрации да налагат санкции на тези, които не се ваксинират, като например вето на записване в училища за непълнолетни без ваксинация .

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук