Начало БЪЛГАРИЯ От днес бизнесът, засегнат от ограничителните мерки срещу Ковид-19, може да кандидатства...

От днес бизнесът, засегнат от ограничителните мерки срещу Ковид-19, може да кандидатства пред НАП

0

От днес бизнесът, засегнат от ограничителните мерки срещу Ковид-19, може да кандидатства пред Националната агенция по приходите за помощ до 150 000 лева оборотни средства. Подпомагането на компаниите, което ще се осъществи по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”, е на обща стойност 156 милиона лева, заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Срокът за кандидатстване е две седмици.

Фактическото пристигане на парите при компаниите може да се осъществи, когато Брюксел даде зелена светлина на пренасочването на ресурс от оперативната програма, уточни Борисов като подчерта, че бизнесът може да кандидатства по схемата, дори ако ползва някоя от другите линии за държавно подпомагане в условията на Ковид-19.

Допустими ще бъдат разходите, необходими за преодоляване на недостиг на оперативни средства, настъпил в резултат на заповедта на министъра на здравеопазването, каза Лъчезар Борисов.

Различните компании имат право на 10 или 20 процента от оборота за подпомагане, уточни Галя Димитрова, изпълнителен директор на НАП:

„Процент от оборота на конкретните обекти, реализиран през периода на 2019 година, съответстващ на периода, през който обектите са преустановили дейност през тази година“.

Милена Кръстанова от агенцията поясни, че ако едно предприятие има обекти в и извън МОЛ, ще трябва да подаде заявление само за обекта с преустановена дейност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук