Начало НОВИНИ Британски учени твърдят че новият щам на коронавируса е по-склонен да заразява...

Британски учени твърдят че новият щам на коронавируса е по-склонен да заразява деца

0

Новият вариант на коронавируса, който се разпространява бързо във Великобритания, носи мутации, които биха могли да означават, че децата са толкова податливи на заразяване с него, колкото и възрастните – за разлика от предишните щамове, твърдят британски учени.
Информирайки репортери за последните открития, учени от правителствената Консултативна група за нови и възникващи респираторни вирусни заплахи (NERVTAG) в Обединеното кралство, които проследяват варианта, заявиха, че той бързо се е превърнал в доминиращ щам в южната част на Великобритания и скоро може да направи същото в цялата страна …
„Имаме голяма увереност, че този вариант има предимство на предаване пред други щамове на вируса, които в момента се разпространяват в Обединеното кралство“, каза Питър Хорби, професор по нововъзникващи инфекциозни заболявания в Оксфордския университет и председател на NERVTAG.
„Има намек, че има по-голяма склонност към заразяване на деца“, каза Нийл Фъргюсън, професор и епидемиолог по инфекциозни болести в Имперския колеж в Лондон, а също и член на NERVTAG.

Не сме установили каквато и да е причинно-следствена връзка по този въпрос, но можем да го видим в данните“, каза Фъргюсън. „Ще трябва да съберем повече информация, за да видим как ще се държи занапред.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук