Начало НОВИНИ Жилищата в София поскъпнаха с 46% за четири години и половина

Жилищата в София поскъпнаха с 46% за четири години и половина

0

Жилищата в София поскъпнаха с 46% за четири години и половина. Това нарежда столицата на първо място сред градовете в страната с над 120 хил. жители в класацията по поскъпване на имотите. Цените на апартаментите ново строителство в София през второто тримесечие на годината са с 40,6% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е доста по-голямо – с 48,3%. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи жилища.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с повишение на цените на имотите с 45,9% за период от четири години и половина. За разлика от София, в града под тепетата поскъпването на новото строителство е по-голямо от това на старите жилища. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 49,7% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 44,4%.

При новото строителство Пловдив изпреварва София с ръст на цените от 49,7% за четири години и половина.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна, Стара Загора и Русе, където нарастването на цените за периода е с близки темпове – с 30-36%. Все пак с малка преднина на трето място в общата класация е Стара Загора (+36,3%), следвана от Русе (+34,4%) и Варна (+30,2%). Но за всеки от тези градове има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища.
Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 19,2% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е много по-голямо – с близо 37%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

В Стара Загора ситуацията е различна. Значително по-голямо е поскъпването на новото строителство – с 52,4%, като в този сегмент от пазара градът изпреварва дори София и Пловдив и се нарежда на първо място в класацията. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство – дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да са поскъпнали повече отколкото в София, въпреки че търсенето на жилища в столицата е най-голямо заради бързото разрастване на града. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно – с 31%, сочат данните на националната статистика.

В Русе апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с 36,6% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко – с близо 20%.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно с 23,3% спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 14,4%, но при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо – с близо 32%.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с 34% като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 36,4%, а ръстът на цените на новото строителство е с 30%.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук