Начало БЪЛГАРИЯ Министър Ангелов: Искам да покажа на лекарите, че вярвам във ваксината

Министър Ангелов: Искам да покажа на лекарите, че вярвам във ваксината

0

От 23 декември антигенните тестове за установяване на COVID-19 ще бъдат приправени към PCR тестоветег и ще могат да се отчитат от статистиката за заболели у нас. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов. Първите дози от ваксините ще пристигнат около Коледа, добави той и уточни, че имунизацията ще започне на 27 декември, съобщи БНР. 

„Всички, които до момента са вкарвали информация с резултатите от PCR тестовете, ще могат да вкарват информация за антигенните тестове“, заяви здравният министър.

Приравняването на антигенните тестове към PCR тестовете трябваше да се случи още вчера, но заради новооткрития щам на коронавируса се е наложило забавяне, уточни Ангелов:

„Трябваше ни време, за да преценим дали това ще компрометира тези антигенни тестове, или – не. Няма да ги компрометира“.

Първата доставка на ваксините у нас ще е от близо 10 000 броя, каза още министърът на здравеопазването и уточни, че цялото заявено количество ще бъде доставено след Нова година:

„Това е политиката на Европейския съюз в един ден преди Нова година да започне ваксинирането. Първото количество, което ще пристигне, е около 9 750 дози, като тези дози ще бъдат необходими за ваксинирането на около 4300 и няколко български граждани“.

Министър Ангелов заяви, че е готов да бъде първият ваксиниран у нас: „С този акт искам да покажа на българските лекари, че вярвам във ваксината и във ваксинирането. Искам да покажа на всички българи, че ваксината е безопасна и ефективна“.

Все повече медици у нас изразяват желание да се ваксинират, добави здравният министър.

Костадин Ангелов предаде 20 нови оборудвани линейки на Центровете за спешна медицинска помощ в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, Сливен и Стара Загора. Автомобилите са закупени със средства по оперативната програма „Региони в растеж“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук