Начало НОВИНИ Споразумението за търговските отношения между ЕС и Обединеното кралство след Брекзит вече...

Споразумението за търговските отношения между ЕС и Обединеното кралство след Брекзит вече е факт

0

Споразумението за търговските отношения между ЕС и Обединеното кралство след Брекзит вече е факт. На пресконференции в Брюксел и в Лондон председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и британският премиер Борис Джонсън обявиха, че е извървян дългият и труден път за постигане на балансирано споразумение. 

След обнадеждаващи сигнали още снощи, голямата новина гръмна преди около час. В Брюксел Урсула фон дер  Лайен заяви:

„Беше дълъг и криволичещ път, но имаме добра сделка. Тя е справедлива и балансирана и е правилното и отговорно нещо за двете страни.“

А главният европейски преговарящ Мишел Барние изтъкна:

„Часовникът вече не тиктака. Днешният ден е ден на облекчение, примесен с известна тъга, сравнявайки това, което беше преди с това, което ни чака занапред.“

Думи на Мишел Барние, който се прочу по време на преговорите точно с фразата, че „времено неумолимо тече“ с наближаването на преходния период, който изтича на 31 декември. А Урсула фон дер Лайен се опита да начертае бъдещето:

„Време е да обърнем страницата и да погледнем към бедещето. Великобритания вече е трета страна. Но тя остава доверен партньор, дългогодишен съюзник, споделяме общи ценности и цели. ЕС и Великобритания ще останат рамо до рамо, за да осъществят нашите общи глоболни цели. На английските ни приятели искам да кажа: разделянето с вас е такава сладка скръб.“

В Лондон Борис Джонсън прозвуча малко по-политически като изтъкна, че с тази сделка са изпълнени всички обещания към електората, дадени в кампанията в референдума за Брекзит и на последните общи избори.

Това е сделка, която защитава работните мвеста в тази страна, която позволява стоки и компоненти да бъдат продавани на европейските пазари без мита. Сделка, която позволява на нашите компании да правят дори повече бизнес с европейските ни приятели“.

Борис Джонсън приветства постигнатата сделка 

„Ние поехме обратно контрола върху нашите закони и нашата съдба“, заяви той на пресконференцията си. Джонсън между другото отбеляза, че в този момент основен пироритет за страната му остава справянето с пандемията от коронавируса

Като вземем предвид факта, че все още не са известни подробности от документа от 2 000 страници и все още не можем да бъдем съдници, коя страна в какво е правила компромиси и е по-малко губеща или по-малко печелеща, политическият кореспондент на Би Би Си Крис Мейсън изрази мнение, че независимо кой какво мисли за Борис Джонсън това е момент на личен триумф. Мейсън припомни, че когато Джонсън стана премиер той нямаше нито мнозинство, нито мандат за визията му, а недоволна страна и гневен параламент. Така че каквато и да е сделката той има основание да се гордее с нея. 

На съвсем друго мнение е първият министър на Шотландия Никола Стърджън, която заяви, че си струва да се припомни, че Брекзит се случва против желанието на шотландския народ. Стърджън посочи, че каквато и да е сделка няма да даде повече, отколкото Брекзит отнема на хората и наистина е време Шотландия да планира бъдещето си като независима европейска нация. 

Дейвид Камерън, който свика референдума за Брекзит написа в Туитър, че „е добре да приключи една трудна година с някакви положителни новини“ и изпрати поздрави на британския преговарящ екип. 

Предшественичката на Борис Джонсън – Тереза Мей – също приветства сделката с надежда да  се запознае  подробно с нея в близките дни. 

Бизнесът като цяло реагира положително на сделката, но предупреди, че има още много работа за вършене. От Конфедерацията на британската индустиря казаха, че фирмите сега се нуждаят от спешно потвърждение за „гратисни периоди“, които ще улеснят по-плавното преминаване към новите правила на търговия.

Европейските дипломати също са доволни от сделката
Германският канцлер Ангела Меркел изрази увереност, че постигнатата сделка е „добър резултат“. На заседание на кабинета в понеделник сделката ще бъде обсъдена.
„Единството и силата на Европа се отплати. Споразумението с Великобритания е съществено за защитата на нашите граждани, рибари, производители. Ще се погрижим това да е така“, написа  в Туитър френският президент Еманюел Макрон, и допълни, че Европа може да гледа напред обединена и със сила. 
„Интересите и правата европейските граждани и предприятия са гарантирани“, пък беше коментарът на италианския премиер Джузепе Конте. Той потвърди, че Великобритания ще остане основен партньор на Европейския съюз и Италия. 
Испанският премиер Педро Санчес заяви, че Мадрид и Лондон ще продължат да преговарят за споразумение за Гибралтар. 
Нидерландският външен министър Стеф Блок заяви, че внимателно ще бъдат разгледани проектните текстове, особено отнасящите се до равнопоставеността между Съюза и Великобритания, както и за достъпа на нидерландските рибари до британските води, за което по думите му, има „много малко време“. 
Премиерът на Белгия Александер Де Кро приветства сделката и според него тя гарантира лоялна конкуренция за европейските компании. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук