Начало НОВИНИ Коледа с ваксини и строги ограничения

Коледа с ваксини и строги ограничения

0

Чили, Коста Рика и Мексико на Бъдни вечер станаха първите страни в Латинска Америка, които започнаха ваксинация срещу коронавируса сред хиляди свои граждани, като с приоритет за ваксинация са хората от здравния персонал. 

Междувременно Аржентина получи със същата емоция пратка от 300 000 дози от руската ваксина Sputnik V.

Тази положителна ситуация не е еднаква за Европа, особено в Обединеното кралство, където хиляди шофьори на камиони прекараха Бъдни вечер в трудни условия, заседнали близо до пристанището Дувър, в южната част на страната. Този район е най- засегнатия от ограниченията на британското правителство.

В Чили дозите, пренесени от Брюксел, пристигнаха на 24 декември. Инокулацията започна незабавно със силна подкрепа от въоръжените сили.

„Това е ден на голяма радост и вълнение. Много хора са работили дълго време, за да могат да уверят нашите сънародници, че имат безопасна и ефективна ваксина“, каза чилийският президент Себастиан Пинера.

В речта си президентът посочи също, че неговото правителство е придобило 10 милиона дози, както от Pfizer / BioNTech, така и от Sinovac. Същата сума е закупена от лабораториите AstraZeneca, Johnson & Johnson, както и от инициативата на СЗО Covax Facility. Това би осигурило на съседната държава повече от 30 милиона ваксини.

Въпреки факта, че по споразумение на Европейския съюз ваксинацията срещу коронавируса ще започне на 27 декември, в няколко от страните-членки цифрите за нарастването на инфекциите са накарали страни като Италия, Австрия или Ирландия да наложат сурови ограничения за празниците. 

Сред мерките за разрешаване на проблема с пътищата обаче властите на страната обявиха, че железопътните и морските връзки между Обединеното кралство и Франция ще бъдат отворени по Коледа.

„Всички ни казват да дойдем тук и да чакаме, но ние не искаме да чакаме“, оплака се полският шофьор на камион Ездраш Швая. „Нямаме никаква информация за нищо“, добавя той гневно. „Имам малки деца, съпруга, просто искам да се прибера“, каза той.

Това затваряне настъпи, след като здравните власти на Обединеното кралство признаха появата на нов вариант на коронавирус, който би бил „70% по-заразен“, както и на друга мутация, която произхожда от Южна Африка, което предизвика налагането на ограничения.

Коронавирусът вече е убил над 1,7 милиона души по света и източниците на зараза, които продължават да се появяват, напомнят, че въпреки с пристигането на първите ваксини животът няма да се нормализира толкова бързо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук