Начало БЪЛГАРИЯ Стартира ваксинацията у нас първи даде пример здравният министър

Стартира ваксинацията у нас първи даде пример здравният министър

0

Първата Covid ваксинация в България беше направена тази сутрин в 9.59 ч. в болница „Св. Анна“ в София, а първият ваксиниран е здравният министър Костадин Ангелов.

„Дойде спасението, което очакваме. Скоро ще започнем да надделяваме над Covid-19. Нямам търпение да се видя със 70-годишния ми баща без да се притеснявам, че ще го заразя с коронавирус“, каза министър Ангелов.

Втори ваксиниран веднага след него стана Тивериополският епископ Тихон. В Бургас също започна ваксинирането, а в Пловдив първи получи ваксината председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Ваксина срещу Covid-19 беше поставена и на ръководителя на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

„Ние са намираме във война, но дойде нашето оръжие и то е в тези малки флакончета. То ще ни спаси от всичко това, което беше през тази година. То ще ни върне прегръдката и целувката с нашите деца и нашите близки. Ние сме длъжни, ние имаме необходимост да върнем целувката и прегръдката с нашите близки“, коментира Мутафчийски.

Във ВМА е отворен кабинет за имунизации. Днес ще бъдат поставени ваксини на 80 медици от лечебното заведение. Сред тях са и началниците на Covid клиники на военната болница.

Проф. Асен Балтов, директорът на „Пирогов“, също бе ваксиниран малко след 10:00 часа:

„Аз съм изкарал Covid-19, но ваксината трябва да бъде направена и от хора, изкарали Covid, защото няма траен имунитет. В момента се чувствам така, както се чувствах и преди ваксината“, заяви Асен Балтов.

„Всеки, който е клинично здрав може спокойно да се ваксинира. Ще се ваксинират 40 колеги от „Пирогов“, хора от първа линия. Около 110 ваксини ще бъдат направени за тези три дни“, съобщи още д-р Балтов.

„Днес България заедно с почти всички европейски държави се изправяме в едновременни усилия за провеждане на победоносна битка срещу Covid- 19, коментира министърът на здравеопазването Костадин Ангелов:

„Вярваме, че със започването на ваксинирането ние ще победим тази световна пандемия и ще се върнем към нормален начин на живот. Всичките усилия на всичките учени по света бяха обединени, за да можем това, което стартирахме днес с ваксинирането да даде своя резултат“.

В момента се чувствам както преди, уточни министърът, като добави:

„След втората ваксинация не би следвало при наличието на антитела в тялото на човека той да може да се зарази. В момента, в който той се зарази с вируса, би следвало неговите антитела веднага да унищожат вируса“.

Министърът показа и получения документ:

„Това е документът, който ми дадоха. На него са изписани имената ми, датата на ваксинацията – 27 декември, партидният номер на ваксината, докога е годен и съответно датата, на която трябва да дойда отново за втората доза – 18 януари 2021 година….

Д-р Рада Прокопова, началник на Covid отделението в болница „Света Анна“, която също се ваксинира минути след 10:00 часа, сподели:

„Нито един човек в целия свят не би се съгласил да живее по същия начин години наред, а единственият начин това да се промени е да има масова ваксинация“.

По отношение на логистиката и транспорта на ваксините министърът коментира, че България не е единствената държава, в която транспортирането се извършва от частни компании. Той отбеляза това във връзка факта, че дози са превозени вчера от София до Пловдив с камион за хранителни стоки с логото на кренвирши. Подобен е опитът в Съединените щати и Канада, добави министърът:

„В Съединените щати, където частна компания, специализирана в транспорта нахрани и по-специално в транспорта на риба тон, пренася и помага на правителството за ваксините. подобен е опита и в Канада, където част на логистична компания участва с транспортни средства, която има опит в транспортирането на сладолед. Разбира се, хуморът в тази ситуация считам за неуместен, тъй като световна пандемия е, криза е, всяка една помощ, която е навременна, е полезна и в полза на българските граждани“.

Министър Ангелов добави, че по договор с „Пфайзер“ ваксините ще се транспортират със специализирани коли от компанията-производител до всички Регионални здравни инспекции в страната.

Поради първоначално доставеното символично количество от ваксината, е пристигнал само един камион в София

 За да бъдат доставени ваксини в Пловдив, Бургас и Варна, е било необходимо да се намери транспорт, с който да се осигури температурен режим, проследим през цялото време чрез термограф. Нужният транспорт е предоставен безвъзмездно от фирмата-производител на кренвирши, добави Ангелов.

ПловдивПървият ваксиниран в Пловдив беше председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, който заяви, че вярва в постиженията на медицинската наука. Началото на имунизационната кампания в областта беше дадено в Университетската болница „Свети Георги“.

Ваксинирайки се, д-р Маджаров каза, че за него е важно да даде пример на колегите си, но най-вече на пациентите:

„Няма как да убеждаваш някой, че това е добро за него, ако самият ти не го направиш. Практически ваксините са това откритие на медицината, което ни дава възможност да контролираме такива тежки инфекциозни заболявания, за които няма лечение.“

Медицинската сестра с 48-годишен стаж Райна Тодовичина беше имунизирана веднага след това и също отправи призив към всички свои колеги:

„Трябва да са здрави за да помагат на хората. Положили са клетва. Професията им ги задължава.“

Д-р Венцислав Филипов – началник на звено „Вътрешни болести“ в отделението по спешна медицина подчерта, че не е имал никакви колебания за поставянето на ваксината:

„Това е една превенция срещу по-сериозно понасяне на заболяването, особено за контингентите, които са в риск.“

На около 30 медици ще бъдат поставени ваксини днес в Университетската болница „Св. Георги“, а процесът следи епидемиологът д-р Християна Бацалова, която определи момента като „исторически“ и подчерта, че ваксината е доказала ефективността си:

„Разбира се, чакаме с нетърпение да видим, колко продължителен ще е имунитеъта след нейното приложение. Надяваме се, поне една година да има ефективност“.

Ваксини ще се поставят днес и в следващите 4 дни на над 600 медици в общо 14 болници – каза областният управител Дани Каназирева.

Бургас

В Бургас имунизацията започна в 10:00 часа в 8 болници едновременно. Първите ваксини бяха поставени на лекар и 3 медицински сестри.

250 медицински специалисти ще бъдат ваксинирани за 3 дни. По 100 ваксини са изпратени в болниците в Сливен и Ямбол. 60 са медицинските специалисти от областната болница в Бургас, които ще бъдат ваксинирани, каза д-р Нигохос Топузян -директор на медицинския център, в който се намира пунктът за имунизация:

„Това са колеги, които са на първа линия, които са изявили желание. Просто в тези три дни имат възможност. Това е първата игла. Тези, които сега преминат, след 21 дни ще трябва да бъдат подложени на втора ваксина“.

Първата имунизация срещу Covid -19 в Бургас беше направена на медицинската сестра с 40-годишен стаж Златина Парушева. Тя беше много притеснена и отказа коментар. След нея се ваксинира рентгенологът д-р Русинов:

„Чувствам се много добре, въобще няма никакви проблеми“.

Всички трябва да се ваксинират, за да оцелее нацията ни, заяви  пък медицинската сестра от отделението по реанимация и анестезиология Надежда Попсавова:

„Дойдох с пълното си съзнание и желание да се ваксинирам. Там, където работа – в реанимация, виждайки хората, като протягат ръце с молитва за живот, няма как да им помогнеш. Не можеш, безсилен си. Но ето, че дойде и ваксината. И затова всички хора трябва да се ваксинират. 

Предишна статияСтефановден е! Над 270 000 българи днес празнуват имен ден
Следваща статияЯпония затваря границите си, за да избегне нов щам на COVID-19

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук