Начало БЪЛГАРИЯ Ваксинираха се Близо 700 медицински лица срещу COVID-19 още в първия ден...

Ваксинираха се Близо 700 медицински лица срещу COVID-19 още в първия ден на кампанията

0

Близо 700 медицински лица се ваксинираха срещу COVID-19 вчера, в първия ден на кампанията. Ваксинирането в страната започна в 3 града в страната, синхронно, в София, Пловдив и Бургас. Останалите региони започват имунизация на 28-и, 29-и – Враца и Търново

Първият имунизиран българин бе министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Процедурата беше извършена в столичната болница „Св. Анна“.
„Днес България заедно с почти всички европейски държави се изправяме в едновременни усилия за провеждане на победоносна битка срещу Covid- 19, коментира министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Примерът му последва директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, а първи от медиците във ВМА се ваксинира проф. Венцислав Мутафчийски. Ваксинацията беше извършена публично, а целта е да се покаже, че закупените препарати на „Пфайзер“ и „Бионтек“ са безопасни и ефективни.

Точно в 10 часа пред пред медиите беше поставена първата доза. Процедурата продължи няколко минути. След това професор Ангелов заяви, че вярва, че учените са си свършили работата и няма търпение да се види със 70-годишния си баща, тъй като не са се виждали отдавна.

„Дойде спасението, което очакваме. Скоро ще започнем да надделяваме над Covid-19. Нямам търпение да се видя със 70-годишния ми баща без да се притеснявам, че ще го заразя с коронавирус“, каза министър Ангелов.

Преди да бъде ваксиниран, професор Ангелов беше прегледан от лекар, след което подписа документ за информирано съгласие. След поставянето на имунизацията, той остана под наблюдение за 20 минути.

В Пловдив първият ваксиниран бе председателят на БЛС д-р Иван Маджаров:

„Правя го, защото искам да дам пример на нашите пациенти и вярвам в постиженията на медицинската наука. Поставянето на ваксината е безболезнено и безопасно“. Личното му мнение е, че ваксините са тези, които дават възможност, да са контролират тежки заболявания. Той сподели, че не се тревожи от странични ефекти, тъй като няма алергични реакции, а има единствено лека хипертония, която е контролирана.

Най-много медици в града са имунизирани в МБАЛ „Свети Мина“ и УМБАЛ „Свети Георги“, където сред първите поставили си ваксината са и проф. Карен Джамбазов, проф. Мариана Муржджава, проф. Стефан Костянев и проф. Ангел Учиков. В трите разкрити кабинета в РЗИ са имунизирани 125 медици от спешна помощ, джипита и стоматолози. Утре в имунизационната кампания ще се включат още три болници – МБАЛ „Свети Иван Рилски“ и общинските болници в Първомай и Раковски.

В Бургас първият ваксиниран медик бе онкохирургът д-р Николай Киселков, който дава дежурства в КОВИД отделение.

„Сметнах, че това е абсолютно безобидно. Тези легенди с чипиране и разни странични реакции са безпочвени“, каза д-р Киселков

Ваксинацията продължава следващите дни.

Преди поставянето на ваксината се правят бързи тестове и преглед – измерване на кръвното налягане, дали пациентът има някакви алергии към лекарства и хранителни продукти, дали има хронични заболявания има някакви оплакавания, температура.

След поставянето на ваксината пациентът остава около 20 минути под лекарско наблюдение.

За да е ефективна ваксината, 20 дни след първата доза, трябва да се постави и втора. На всеки ваксиниран днес беше даден здравен картон, който съдържа имена, партиден номер на ваксината и дата за втората ваксина.

Ваксини са доставени във всички областни градове.

Какво прави втората доза задължителна?

Ваксинираните до Нова година българи ще имат реален и траен имунитет към коронавируса чак в началото на февруари. Това прогнозираха имунолози. До поставянето на втората доза от препарата хората трябва да са особено внимателни към здравето си, предупредиха още експертите.

В първите няколко дни след ваксинирането могат да се появят странични реакции, но те ще са леки и не при всички, категорични са медиците. След точно три седмици ваксинираните днес ще трябва да повторят имунизацията. Няма никаква разлика в количеството и съдържанието на първата и втората доза от ваксината. Повторното имунизиране обаче е нужно за по-траен имунитет на организма.

Препаратът е от групата на РНК ваксините. Вкаран в организма ни, той започва да синтезира белтъка на вируса.

„Става една уникална преустройка в нашата имунна система. Тя има уникалната способност да разпознава чуждото от своето. Сега всички, които са имунизирани, изграждат този първичен имунен отговор или имунна реактивност след първата среща с белтъка на вируса“, обясни проф. Мариана Мурджева пред NOVA.

Това обаче все още не предпазва напълно ваксинираните и те още могат да бъдат инфектирани с коронавирус, обясни вирусологът към университета в Кеймбридж – д-р Велислава Петрова.

„Ако се разболеем в първите 7 дни от ваксината, няма да имаме имунитет и ще караме заболяването така, както и без да сме били ваксинирани“, обясни тя.

Затова е нужна и втора среща с ваксината за изграждане на пълен имунен отговор. През това време имунизираните трябва да се пазят, напомниха от Ваксинационния щаб.

„Този имунен отговор не се изгражда в рамките на часове и дни, необходими са седмици, затова противоепидемичните мерки трябва да се спазват. Те трябва да се спазват дори и след това, защото освен този вирус има и други вируси, които могат да ни заразят“, обясни проф. Мурджева.

А страничните ефекти, наблюдавани в първата страна, започнала имунизациите – Великобритания, били типичните за всяка друга ваксина.

„Лека отпадналост, главоболие. Два случая в Англия има на алергични реакции при 600 000 ваксинирани и това са хора, които имат предистория с алергиите“, обясни д-р Петрова .

Тя е категорична, че колкото повече хора се ваксинират толкова повече вирусът ще се опитва да мутира, за да продължава да заразява. Затова ограничителните мерки трябвало да останат, докато достатъчно голяма част от населението не бъде имунизирана.

Предишна статияСрокът на работодателите за подаване на документите за компенсации на служителите е до Нова година
Следваща статияАнгел Кунчев: Наличието на съмнения и слухове влияе върху нагласите на желаещите да се ваксинират

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук