Начало БЪЛГАРИЯ Васил Велев: Много предприятия не могат да поемат ангажимент за запазване на...

Васил Велев: Много предприятия не могат да поемат ангажимент за запазване на заетостта в тази неясна обстановка

0

Надяваме се бизнесът през 2021 г. да продължи възстановването, започнало през третото тримесечие на тази година и спряло през четвъртото. Който е загубил 10% през 2020, ще възстанови 5% през 2021 и още 5% през 2022 година. Тази прогноза направи пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Туризмът, въздушният транспорт и търговията ще се възстановяват по-бавно от индустрията, смята Велев. 

В предаването „Преди всички“ той изтъкна, че освен затворените бизнеси, има тежко пострадали, които не са затворени със заповед, но до тях мерките за подкрепа не стигат, защото мярката 60 на 40 е неприложима, а подкрепа на фиксираните разходи няма.

Трябва да е не кодът на икономическата дейност показателят, а спадът на продажбите. Ако има голям спад, повече от 50% примерно, или 40%. Европейската комисия казва: повече от 30% ако е спадът, тогава компаниите могат да бъдат подкрепени за фиксираните им, за условно постоянните им разходи“, посочи Васил Велев, според когото това трябва да се промени.

На извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество днес бизнесът, синдикатите и представителите на правителството ще обсъждат продължаването на мярката 60 на 40. 

Мярката така и не можа да надхвърли обхвата от 10% за разлика от други европейски страни, коментира Велев. Това е така по думите му заради два сериозни недостатъка – единият е доплащането от предприятието на 40% плюс осигуровките върху тях – още 19%, от приходи, които не съществуват. Така тези, които имат най-голяма нужда, не могат да я ползват, защото нямат тези 40%.

Много предприятия не могат да поемат ангажимент за запазване на заетостта в тази неясна обстановка – това е вторият фактор. 

Забавяне в изплащането има по линия на Оперативната програма за иновации и конкурентноспособност, където все още не са изплатени всички средства за микрофирмите – от 3 до 10 хиляди, а за средните предприятия все още има само класиране, поясни още Васил Велев и допълни, че при запазването на заетостта няма забавяне, има лош дизайн.

Предишна статияДнес започва имунизационната кампания срещу Covid-19 в област Ловеч
Следваща статияНационалният съвет за тристранно сътрудничество ще заседава извънредно онлайн днес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук