Начало БЪЛГАРИЯ проф. Николай Витанов: Ако искаме да се справим до лятото, трябва да...

проф. Николай Витанов: Ако искаме да се справим до лятото, трябва да ваксинираме по 20 000 души дневно.

0
Ако искаме да се справим до лятото, трябва да ваксинираме по 20 000 души дневно. Това е възможно, стига да се направи необходимата организация. За това ще са нужни 400 лекари. Виждаме, че логистиката не е малка, затова си има отделен щаб. С доставките на ваксините в момента могат да се имунизират по 5000 души на ден. о. Ако вървим с тези темпове, ще ни трябват около 2 години.

Това заяви пред Нова телевизия проф. Николай Витанов – математикът в Националния оперативен щаб.

Според него в момента епидемията е започнала да се свива, благодарение на наложените мерки срещу разпространението на инфекцията. Активните случаи също намаляват. Смъртността обаче остава висока. Според математикът това се дължи на странични фактори, които ще наложат преосмисляне на здравеопазването у нас.

„Нормалната смъртност би трябвало да не е над 120 човека дневно. Това за мен значи, че народът е болен и след като работата с епидемията приключи, трябва да седнат и да прегледат нещата. Държавата има много за какво да се оглежда. Кризата е възможност. Нека не я изпускаме“, посочи проф. Витанов.

Той прогнозира, че починалите вследствие на COVID-19 у нас ще спаднат под 100 след празниците, но посочи, че тенденцията в момента не би трябвало да е такава.

„Народът е болен и хроничните му болежки са такива, че те водят до тези летални изходи. След около месец смъртността трябва да падне под 50 души дневно“, прогнозира още математикът.

„Ако сме под 2000 на ден, излизаме от зоната на развитата турболентост. Като попаднем под 300 на ден ще излезем от зоната на хаоса. Като се задържи така между 300-500 на ден, вече генералите ще решават. Тогава поне според мен могат да се отхлабят мерките, но моето мнение няма значение в случая“, посочи още проф. Витанов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук