Начало НОВИНИ В Хърватия Военнослужещи и техника оказват помощ на пострадалите

В Хърватия Военнослужещи и техника оказват помощ на пострадалите

0
epa08909582 Croatian military police patrols between the buildings damaged in an earthquake, in Petrinja, Croatia, 29 December 2020. A 6.4 magnitude earthquake struck around 3km west south west of the town with reports of many injuries and at least one death. EPA/ANTONIO BAT

В Хърватия – в пострадалите от земетресението с магнитуд 6,4 по Рихтер градове Петриня, Сисак и Глина, продължават дейностите по отстраняването на причинените от труса щети.

Военнослужещи и техника оказват помощ на пострадалите, осигурени са и хеликоптери за транспорт на ранени, осигурява се и техника за разрушаване и разчистване на развалините на опасни сгради.

Очаква се два военни самолета „Спартан“ да тръгнат за Хърватия, за да транспортират предоставената от България хуманитарна помощ.

Страната ни обеща доставки на минерална вода заради проблемите с водоснабдяването.

България има готовност и за изпращането на палатки, одеяла, както и за изпращането на спасители и специалисти по оценка и обезопасяване на сградите, пострадали при земетресението.

Хърватският министър на отбраната Марио Баножич съобщи, че 150 войници помагат в пострадалите от земетресението градове Петриня, Сисак и Глина, а други 350 са в готовност да ги подкрепят, предаде агенция Хина.

Баножич каза, че местните казарми ще бъдат изцяло предоставени за настаняване на хора, изгубили домовете си при силното земетресение.

Министърът похвали армията и службата за гражданска защита и цялата система за сигурност за бързата им организация в помощ на пострадалите.

Той каза, че има място за около 500 души в казармата в Петриня, а вчера там са били настанени 315 души, главно хора от домове за възрастни. Още 15-20 възрастни са пристигнали в казармата.

Президентът Зоран Миланович, който е главнокомандващ на армията, посети вчера пострадалите от земетресението райони и се срещна с войниците, изпратени на терен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук