Начало БЪЛГАРИЯ Борисов: Имаме ново ниво на сигурност на доставките на природен газ

Борисов: Имаме ново ниво на сигурност на доставките на природен газ

0

Премиерът Бойко Борисов посети компресорната станция при Петрич, през която преминаха първите количества природен газ от Азербайджан за България. Доставките ще стават през станцията в Петрич, докато бъде завършена междусистемната връзка с Гърция, съобщава БНР. 

Борисов направи своята инспекция, след като по-рано днес Сърбия започна да получава руски газ през българското разклонение на газопровода „Турски поток“.

При инспекцията премиерът Борисов заяви, че имаме „ново ниво на сигурност на доставките“ на природен газ и правим огромни инвестиции в енергийната сфера, за да бъде България геостратегическа държава и да транзитира през 100% българска инфраструктура. По този начин се осигурява пълна диверсификация за поколения напред.

„Да печелят нашите съседи, също както България, от транзитните такси. Не на последно място – на 100 процента цялата тази инфраструктура е българска. На сто процента! Нито един процент не сме продали на чужденец – държавна собственост за десетки години напред, поколенията да си взимат таксите, транзитните“, заяви Борисов.

Вносът на газ от Азербайджан се отрази на цената на природния газ у нас, като Комисията за енергийно и водно регулиране взе решение за поевтиняване на синьото гориво от 27.70 лв./MWh. на 26,93 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) , като запази цените на топлоенергията и електроенергията непроменени.

Компресорната станция в Петрич посети и посланикът на Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова. По-късно Борисов разговаря по телефона с президента на Азербайджан Илхам Алиев  и го покани лично да разгледа модернизираните компресорни станции у нас.

Министър-председателят е подчертал, че с азербайджанския газ страната ни постига цялостна диверсификация – както на произхода, така и на трасето, като това дава реални шансове и на съседните държави за енергийна диверсификация, информира правителствената пресслужба.

„Днес е впечатляващ ден за двустранните отношения между България и Азербайджан. Правим важна стъпка за енергийната диверсификация не само на България, но и на Европа“, посочва акцентът на разговора преслужбата на кабинета.

Борисов е изразил увереност, че България и Азербайджан имат потенциал да задълбочат търговското си и енергийно сътрудничество, така че повече азербайджански газ да достига не само нашия регион, но и цяла Европа.

Борисов е отбелязал отличното сътрудничество между България и Азербайджан на всички нива, като специално е акцентирал върху значението на взаимодействието в културната сфера.

В отговор на отправената покана от премиера Борисов – Алиев да посети България в началото на новата година и лично да разгледа модернизираните компресорни станции, президентът на Азербайджан е заявил, че с радост ще осъществи визитата възможно най-скоро.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук