Начало НОВИНИ Д-р Трифон Вълков: Препоръчва се хората, които вече са преболедували COVID-19, да...

Д-р Трифон Вълков: Препоръчва се хората, които вече са преболедували COVID-19, да не си поставят ваксина.

0

Прокрадват се становища, че ваксината срещу COVID-19 е създадена прекалено бързо и няма време да се провери ефективността й. До някаква степен това е така, но хората трябва да знаят, че технологията, по която е създадена ваксината, не е от вчера. Това е една от най-пречистените ваксини, в които разполага медицината в момента.

Това заяви пред БТВ инфекционистът д-р Трифон Вълков.

По думите му страничните ефекти, които са известни, са нормални и са типични не само за ваксината срещу COVID-19. Страничните ефекти се развиват на фона на един от стабилизаторите във ваксината, който се използва и при редица козметични продукти.

„Препоръчва се хората, които вече са преболедували COVID-19, да не си поставят ваксина. Не защото е опасно или няма да има ефект, а за да може ваксината да послужи на някой, който не е боледувал“, посочи още д-р Вълков.

Той заяви още, че по всяка вероятност и другите разработени ваксини ще бъдат одобрени и достъпни у нас. Той още веднъж изтъкна предимствата относно по-лесното им съхранение, но иначе посочи, че няма съществени разлики.

Инфекционистът коментира и новият щам. По думите му мутация дава възможност за една доста по-устойчива връзка между рецептора и спайк протеина. Това е най-важният етап в заразяването. До момента схващанията и теориите показват, че тя помага на вируса да се закрепи по-добре към таргета си, но няма отношение към тежестта на протичане на инфекцията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук