Начало НОВИНИ Израел е ваксинирал срещу коронавируса над 1 милион души

Израел е ваксинирал срещу коронавируса над 1 милион души

0

Израел е ваксинирал срещу коронавируса над 1 милион души, като по процент от населението страната е на първо място в света, съобщи Би Би Си.

Данните сочат, че към 2 януари Израел е поставил ваксини на 12,59% от населението си, следван от Бахрейн – 3,53%, Великобритания – 1,47% (към 1 януари), сочат данни на сайта Our World in Data, който следи ваксинирането и е свързан с Оксфордския университет.

За сравнение Франция бе ваксинирала едва 352 души към 31 декември.

За България данните сочат, че към 1 януари са поставени 4739 дози от ваксина срещу Covid-19.

САЩ са далеч от целта си за ваксиниране на 20 милиона души до края на 2020 г., като към 2 януари броят им е бил 4,23 милиона.

Израел, който започна имунизацията на 19 декември, успява да постави ваксина на около 150 000 души дневно, като с приоритет са хората над 60 години, здравните работници и клинично уязвимите.

Еврейската държава си осигури доставки от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ след преговори в началото на пандемията. Контактът с хората от приоритетните групи се осъществява чрез здравната система.

Израел успешно разделя пратките с ваксината на „Пфайзер“, която трябва да се съхранява при минус 70 градуса по Целзий, което означава, че по-малки количества могат да бъдат изпращани на отдалечени общности.

Премиерът Бенямин Нетаняху, който води кампания за нов мандат, прогнозира, че Израел може да започне да се измъква от пандемията най-рано през февруари. Страната в момента е в трета поред национална карантина.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук