Начало БЪЛГАРИЯ Министър Ангелов: Броят на желаещите да се ваксинират се увеличава с всеки...

Министър Ангелов: Броят на желаещите да се ваксинират се увеличава с всеки изминал ден

0

„Броят на желаещите да се ваксинират се увеличава с всеки изминал ден. Това е така заради информацията, която българите получават“.

Това заяви в студиото на „Неделята на NOVA” здравният министър порф. Костадин Ангелов.

Той посочи, че се чувства добре след ваксинацията. „Имах само лека чувствителност на мястото, където беше поставена инжекцията”, заяви той.

„Страхът у хората, който се дължи на липсата на информация намалява. Това е заради повечето информация, която получават те”, категоричен е министърът. От фирмите производители на ваксините ще се изискват максималните данни за тях, за да може българските граждани да направят информиран избор.

В момента се разработва приложение, което ще бъде пуснато до дни, и е насочено към общопрактикуващите лекари и всички граждани. Tо ще бъде WEB базирано и на него ще може да бъде намерена най-новата информация за ваксините.

„Самолетът с 25 хиляди ваксини каца около 7 часа в София. След това медикаментите тръгват по два лъча София – Пловдив – Бургас и северния – Варна и Велико Търново.

„Учителите попадат във втора фаза, която започва до седмица. В нея попадат и домовете за възрастни хора. Там имаме около 26 хиляди души домуващи и персонал. Има и списък с учители, които искат да се ваксинират”. Това отговори министърът в отговор на зрителски въпрос, кога ще започне ваксинирането на българските учители.

По отношение на връщането на децата в училище министър Ангелов заяви, че първо в клас ще се върнат най-малките. „Стъпили сме на научни доказателства, според които няма разлика в заболяваемостта в семействата, които живеят с дете до 11-годишна възраст, и без дете. За по-големите ученици – ще направим анализ на ситуацията през първата седмица и тогава ще вземем решение”, посочи той.

Министърът призова българите да не се поддават на опиянението на добрите резултати, постигнати до момента.

„Следим ежедневно всяко едно число. Действаме премерено и не се поддаваме на опиянението от резултатите. Успехът се дължи на навреме въведените мерки. Те бяха въведени, за да подарим време на българските граждани. Време да останат здрави”, категоричен той.

„В момента в характеристиката на ваксината е показно, че тя е за лица над 16-годишна възраст. Тя не е изпитвана върху бременни и не можем да отговорим какъв имунитет създава при имунокомпрометирани лица – тоест хора с автоимунни заболявания и такива на терапия. Това е абсолютно логично, тъй като след като човек е на терапия и приема имунопотискащи медикаменти, той не може да изгради антитела”. Така отговори професор Ангелов на въпроса за това кои лица не могат да се подложат на ваксина.

По думите му масовата ваксинация ще започне, когато имаме достатъчно количество ваксини, за да се обезпечи безопасността на тяхното разпространение.

„Масовата ваксинация ще започне с възрастните хора. До края на януари очаквам да имаме конкретно разписан план кога започва имунизацията и кога ще приключат ключовите фази с хората на първа линия. Вероятно до края на май, а може би по-рано ще започне масовата ваксинация”, заяви професор Ангелов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук