Начало НОВИНИ Започна разследване за подслушването на сръбския президент Александър Вучич

Започна разследване за подслушването на сръбския президент Александър Вучич

0

Органите на реда заведоха наказателно дело за подслушване на сръбския президент Александър Вучич, съобщава белградското издание „Новости“, позовавайки се на свои източници в силите за сигурност, предаде „Фокус“.

Според информацията на вестника, „от доста време се разследва високо класифициран случай“. Правоприлагащите органи се опитват да разберат кой е слушал президента и от чие име. Делото се води от сектора за вътрешен контрол на вътрешното министерство на страната.

Изданието съобщава, че подслушването на президента се разследва като тежко престъпление по член „Опит за сваляне на конституционния ред“.

По-рано Вучич каза, че е бил подслушван за дълго време, година или година и половина и че има доказателства – записи на собствените си разговори. Сръбският лидер заяви, че знае кой стои зад подслушването. Вътрешният министър Александър Вулин обеща да разследва случая и да открие виновниците. Според министъра на вътрешните работи подслушването на президента се дължи на факта, че той е обявил война на мафията.

През юни 2018 г. президентът на Република Сръбска (част от Босна и Херцеговина, БиХ), а сега и председател на Президиума на Босна и Херцеговина Милорад Додик заяви, че британските специални служби подслушват него и Вучич. Лидерът на босненските сърби отбеляза, че не става въпрос за обикновените военни, а за представителите на британските разузнавателни служби, които използват най-модерната техника в работата си на Балканите. На въпрос на журналист дали Додик е информирал президента на Сърбия за своите подозрения, той отговори, че „Вучич знае това много добре“.

Според местните медии в Сърбия работят 55 чуждестранни служби за сигурност от 40 държави. Освен това има агенти под прикритие, чийто брой не се уточнява.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук