Начало НОВИНИ Португалия удължи извънредното положение до 15 януари

Португалия удължи извънредното положение до 15 януари

0

Португалският президент Марселу Ребелу де Соуза даде отрицателен тест за Covid-19, след като е бил в контакт с човек, който е заразен с коронавирус, и няма да остане в самоизолация, тъй като контактът му с инфектиран се смята за ниско рисков, съобщи в сряда президентската канцелария, цитирана от Ройтерс. 72-годишният президент води кампания за спечелване на втори мандат на изборите на 24 януари.

„След решението на здравните власти президентът, който даде отрицателен тест за Covid-19, ще поднови работния си график“, посочи канцеларията му в изявление, качено на официалния му сайт.

Португалия прие в сряда удължаване на извънредното положение, след като денонощният ръст на новозаразените в страната с близо 10 милиона души население достигна рекорд от 10 027 души, което оказва засилен натиск върху здравната система.

Португалия, която от началото на пандемията е регистрирала 446 606 случая на коронавируса, разхлаби рестрикциите около Рождество, но ги затегна отново в новогодишната нощ със забрана за пътуване между населените места и за обществени събирания. За да се справят с пандемията депутатите дадоха „зелена светлина“ за удължаване на извънредното положение, което трябваше да приключи днес, с още една седмица до 15 януари.

Въведените в момента мерки включват нощен полицейски час от 23.00 ч. до 5.00 ч. сутринта и полудневна карантина от 13.00 ч. до 5.00 ч. сутринта през уикендите в много от общините в страната.

„Отново имаме огромен натиск върху националната здравна система и се опитваме да реагираме“, заяви пред журналисти здравният министър Марта Темиду в момент, когато повече от 500 пациенти с Covid-19 се намират в интензивни отделения. „Нуждаем се от помощта на всички“, допълни тя.

За да се намали натискът върху здравната система Темиду вчера разпореди болниците в района на Лисабон да преустановят всички неспешни медицински услуги и да приемат собствени резервни планове за борба с пандемията.

„Следващите няколко дни ще бъдат много тежки“, каза здравният министър.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук