Начало НОВИНИ Четирима загинаха при щурм на привърженици на Тръмп в сградата на Конгреса...

Четирима загинаха при щурм на привърженици на Тръмп в сградата на Конгреса на САЩ

0

Американските конгресмени продължават сесията по приемане на резултатите от изборите за президент, спечелени убедително от демократа Джо Байдън.

Работата им бе прекъсната от щурм на привърженици на Тръмп, при който загинаха поне 4 души.

Поне 52 са арестуваните във Вашингтон.

Кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър удължи извънредното положение в града с 15 дни, т.е. до 21 януари, след щурма на Капитолия.

По последна информация на полицията във Вашингтон четирима са загиналите при щурма на Капитолия, една от жертвите – жена, е била простреляна от полицията на комплекса. Другите трима души починали по „здравословни причини“.

При обявяване на продължаването на сесията на Сената председателстващият вицепрезидент Майк Пенс се обърна към щурмувалите конгреса с посланието „Вие не победихте. Насилието никога не побеждава, свободата побеждава“.

Пенс категорично заклейми нахлулите в Капитолия. Подобни остри критики бяха отправени и от други лица на важни постове.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър посочи, че щурмувалите сградата са „терористи“ и не представят Америка.

Колегата му републиканец Мич Макконъл заяви: „Те се опитаха да подринат демокрацията и не успяха“.

„Ако тези избори бяха отменени само заради твърденията на губещата страна, нашата демокрация щеше да влезе в смъртоносна спирала. Никога повече цялата нация няма да приеме изборни резултати. На всеки четири години би било борба за власт на всяка цена“, отбеляза Макконъл.

Демонстрантите се насочиха към сградата на конгреса след като по рано бяха на митинг, по време на който президентът Доналд Тръмп ги упъти да се насочат към Капитолия. След това се стигна до пробив на сигурността и влизане в сградата, където можеха да се видят кадри на смут.

Законодателите бяха принудени да се барикадират и по късно да бъдат изведени на безопасно място.

Стигна се до чупене на прозорци, нахлуване в офиси на законодатели, стрелба, при която бе ранена жена, загинала по-късно.

Малко след това на мястото на безредиците имаше хиляди привърженици на Тръмп със знамена в негова подкрепа и лозунги. Някои от дошлите бяха членове на Конгреса, други се провикваха „Това е един добър ден за Америка“, а трети споделяха с гордост как са пробили сигурността на Капитолия. Имаше и такива, които провеждаха спокойно разговори с противници на Тръмп.

Симпатизанти на президента са тук във Вашингтон по негова покана за протест срещу резултатите от изборите, които бяха потвърждавани на няколко инстанции.

По-рано станаха ясни резултатите от балотажа в Джорджия, който бе решаващ за контрола на Сената. Двамата кандидати на демократите Джон Ософ и Рафаел Уорнок печелят. Резултатът дава мнозинство на демократите в Сената, като те вече имаха мнозинство в Камара на представителите. Така те ще имат контрол над законодателната власт и ще улеснят Байдън при прокарването на негови политики след като встъпи в длъжност на 20 януари.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук