Начало НОВИНИ Европейският съюз придобива още 300 милиона дози ваксина Pfizer

Европейският съюз придобива още 300 милиона дози ваксина Pfizer

0

Европейският съюз постигна ново споразумение с Pfizer-BioNTech за закупуване на допълнителни 300 милиона дози от неговата коронавирусна ваксина, както беше потвърдено от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен .

В изявления, събрани от EFE, фон дер Лайен потвърждава, че броят на вече закупените дози от американски и германски фармацевтични компании ще се удвои. „75 милиона дози ще бъдат разпределени през второто тримесечие на годината,“ спомена той на пресконференция.

В първия договор, подписан в началото на ноември от Комисията – от името на 27-те страни членки на ЕС – с Pfizer-BioNTech , беше гарантирано придобиването на 200 милиона дози, с възможност да се позволи закупуването на още 100, алтернатива, която Брюксел вече използва.

Сега, с това ново количество дози, закупени от бином на Pfizer-BioNTech, ЕС разпределя значителен брой ваксини за своето население, тъй като те се добавят към 160 милиона от тези, направени от американската компания Moderna, които ще започнат да се разпространяват през следващите дни. И двете вече са одобрени за разпространение от Европейската агенция по лекарствата.

Председателят на ЕК спомена, че този брой инжекции „е достатъчен за ваксиниране на цялото население на ЕС“. Повече от 80% от почти 470 милиона граждани на Европейския съюз ще могат да бъдат имунизирани срещу вируса, като им дадат и двете дози от ваксината Pfizer.

По същия начин Фон дер Лайен подчерта, че никоя държава, която съставлява ЕС, не е в състояние да води преговори за закупуване на ваксини „паралелно“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук