Начало НОВИНИ Йорданка Фандъкова: Няма бедствено положение

Йорданка Фандъкова: Няма бедствено положение

0

Няма бедствено положение и евакуирани хора на нито едно място в столицата. Това каза на брифинг кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Тя изрази надежда ситуацията да започне да се успокоява и увери, че ще бъде оказана помощ на хората за отводняване на домовете им. По думите на Фандъкова най-тежка е ситуацията в район „Нови Искър“, но няма основание да бъде обявявано бедствено положение на територията на Столична община.

„Като брой наводнените къщи ще се описват в рамките на деня. Най-напред трябва да спаднат нивата на реките. Екипите на пожарната са работили през нощта за издигането на диги в Мировяне и на входа на Мировяне. Има сграда на хоспис, която защитаваме. Екипите на „Аварийна помощ и превенция“ също са работили на място. Днес ще продължат да работят на няколко места. Първата задача е да се отводни участъкът под моста на Курило, за да възстановим движението на автобусите, които все още се движат по обходен маршрут“, допълни Фандъкова.

По думите ѝ друга задача е да се помогне на хората в Мировяне.

„В Житен има наводнена къща. Важна е превенция на входа на Нови Искър. В момента екипите се насочват натам, за да се изградят диги и в Требич, където е кметът на район „Надежда“ с екипите му. Там също трябва да се направят диги. Това са първите задачи за деня и заедно с това да се правят описи и огледи на къщите и да се помага на хората“, допълни столичният кмет.

Продължава и наблюдението на язовирите, като Фандъкова посочи, че язовир „Суходол-2“ е покачил нивото си.

„Там ще изпратим помпи, за да може да изпомпваме, защото язовирът до този момент се испуска контролирано, така че там е другият обект, на който ще отидем и за който ще предприемем действия“, отбеляза Фандъкова.

Междувременно от общината съобщиха, че е възстановено движението по автобусни линии 26, 27 и 29. По-рано тази сутрин автобусите се движеха по променен маршрут поради наводнени участъци на пътното платно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук