Начало БЪЛГАРИЯ Възможна е промяна на противоепидемичните мерки от февруари

Възможна е промяна на противоепидемичните мерки от февруари

0

Здравните власти обмислят промяна на противоепидемичните мерки от февруари. Това обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, но не посочи подробности. 

Костадин Ангелов каза още, че с пристигналите днес първи 2400 дози от ваксината „Модерна“ ще продължи имунизацията на медици. Тя се очаква да приключи в края на месеца, като паралелно с нея ще започне ваксинирането на учителите и на настанените в домовете за възрастни хора.

Поради символичните количества ваксината на „Модерна“ ще бъде разпределена само към Столичната регионална здравна инспекция.

От утре е създадена логистиката за започване на ваксинацията и с този препарат.

Предстои да се направи организация как ще бъдат ваксинирани учителите във втора фаза, съобщи министър Ангелов

„Или ще става в училищата с екипи, които ще ходят от РЗИ, или ще става и от личните лекари, но предимно колегите от РЗИ ще извършват тази ваксинация“.

Около 21% от ползвателите и работещите в домовете за възрастни хора са заявили желание да бъдат ваксинирани.

Министър Ангелов добави, че от 25 януари започва масово тестване на българските учители.

„За да видим каква е така наречената скрита заболяемост сред учителите, за да можем да им осигурим по-голяма сигурност на тях и за да преценим каква е готовността на системата да стартираме частично присъствено обучение на по-големите ученици“.

По повод предстоящите парламентарни избори министър Ангелов каза, че има готовност да бъдат ваксинирани и желаещите в секционните избирателни комисии:

„Основната ни цел е ваксинирането на участниците в така наречените мобилни секции“.

По информация на БНР. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук