Начало НОВИНИ Маските помагат за предотвратяване на COVID-19, но са заплаха за природата

Маските помагат за предотвратяване на COVID-19, но са заплаха за природата

0

Повече от 1,5 милиарда маски за еднократна употреба достигнаха океаните през миналата година.

Маските, които доказаха своята ефективност в борбата срещу COVID-19 са истинска заплаха за природа. Сред застрашените са птици и морки създания, хванати в капана на невероятно количество изхвърлени маски.

Открити са маски за еднократна употреба, разпръснати по тротоари, водни пътища и плажове по целия свят, откакто страните започнаха да изискват използването им на обществени места, за да забавят и избегнат разпространението на коронавируса. Тънките защитни материали могат да отнемат стотици години, за да се разградят. 

„Маските няма да изчезнат скоро, но когато ги изхвърлим, тези елементи могат да навредят на околната среда и животните, които споделят нашата планета“, каза Ашли Фруно от групата за правата на животните ПЕТА пред Франс прес.

Най-голямо въздействие може да има във водата, като зелените групи се притесняват от лавината на използвани маски, латексни ръкавици и други защитни средства, достигащи до вече замърсени морета и реки.

Маските и ръкавиците са „особено проблематични“ за морските същества, казва Джордж Леонард , главен учен на НПО Ocean Conservancy.

„Когато тези пластмаси се разлагат в околната среда, те образуват все по-малки частици“, каза той пред AFP. След това тези частици влизат в хранителната верига и въздействат върху цели екосистеми, добави той.

Предишна статияСАЩ ще изискват отрицателен тест за COVID-19 за тези, които пристигат в страната със самолет
Следваща статияЦветан Цветанов: Има ясна симбиоза между ГЕРБ и ДПС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук