Начало НОВИНИ Проф. Радка Аргирова: Не разумно карантинираните да се пускат за 2 часа,...

Проф. Радка Аргирова: Не разумно карантинираните да се пускат за 2 часа, за да гласуват

0
Не съм съгласна с това, което се подхвърля – за 2-3 часа да се пуснат карантинираните, за да гласуват. Това не е разумна. Те трябва да останат под карантина. Мисля, че трябва да има поне 2 или 3 плана за провеждане на изборите, с които да сме в абсолютна готовност в зависимост от обстановката.

Това заяви пред bTV проф. Радка Аргирова.

Тя определи консултациите при държавния глава за начина, по който ще се състоят парламентарните избори, като навременни.

„Срещата беше интересна според мен. Радев се интересуваше от това как да бъдат максимално спазени противоепидемичните мерки, особено за хората, поставени под карантина. С болниците не е толкова трудно и непознато за нас – страната има опит в това отношение. Трудно ще е другото. Не съм съгласна с това, което се подхвърля – карантинираните да се пускат за 2-3 часа, за да гласуват. Това не е разумно“, категорична беше проф. Аргирова.

Според нея редно е хората, които ще разнасят мобилните урни, да бъдат ваксинирани поне един месец преди определената за изборите дата. Тя заяви, ч е нужно тези хора да бъдат проверени и за антитела.

„Да допуснем те да пострадат заради осъществяването на изборния процес е недопустимо“, категорична беше проф. Аргирова.

По думите й никой в момента не може да отговори дали се очаква подобряване на епидемиологичната обстановка у нас или не. Според нея обаче повишаване в броя на случаите, каквото имаше в края на месец октомври и през целия ноември, няма да има.

Днес у нас пристига втората ваксина срещу COVID-19, одобрена на територията на ЕС – тази на „Moderna“.

„Нормално е хората да се питат кой е по-добрият вариант. Ваксините бяха приети с бърза, екстремна процедура. Клиничните изпитания не са съвсем завършени и ще продължаваме да получаваме данни. Ние едва ли ще можем сами да си избираме коя ваксина да си сложат. Изборът все още го няма. Във всички случаи ваксините са безвредни и която и да се случи за дадения човек може да бъде използвана съвсем спокойно“, увери проф. Аргирова.

По думите й и ваксинираните хора могат да бъдат преносители на вируса. Тя изрази надежда, че у нас ще бъде организирана добра информационна кампания и хората ще могат да се информират и да задават своите въпроси.

Предишна статияЗахариева за консултациите при Радев: Целта е да се прехвърли отговорност върху, правителството
Следваща статияДоц. Любомира Гломб: Рано е да се говори за разхлабване на мерките

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук