Начало НОВИНИ Индонезия: излиза наяве най-старата пещерна живопис в света

Индонезия: излиза наяве най-старата пещерна живопис в света

0

Най-старата пещерна живопис в света е открита от група археолози в Индонезия. Това е диво прасе в естествен размер, което е направено преди най-малко 45 500 години.

Списанието Science Advances описва, че картината предоставя най-ранните доказателства за човешкото заселване в региона.

Пещерата Leang Tedongnge се намира в отдалечена долина, заобиколена от стръмни варовикови скали, на час пеша от най-близкия път, предаде Франс прес.

Достъпен е само през сухия сезон поради наводнения през дъждовния сезон.

Картината е с размери 136 см на 54 см (53 инча на 21 инча), брадавичното прасе Сулавеси е боядисано с тъмночервен охра пигмент и има къс гребен на изправена коса, както и чифт брадавици по лицето, характерни за възрастни мъже от този вид.

В задните части на прасето има два отпечатъка на ръцете, които изглежда са пред две други прасета, които са запазени само частично, като част от сцена на разказ.

„Прасето наблюдава битка или социално взаимодействие между две други брадавикови прасета“, коментира съавторът Адам Брум. 

Хората ловят брадавишки прасета от Сулавеси в продължение на десетки хиляди години и те са ключова характеристика на праисторическите произведения на изкуството в региона, особено през ледниковия период.

По-рано датираната скална картина е открита от екип в Сулавеси. Представлява група фигури, отчасти човешки и частични животински ловни бозайници. Установено е, че е на възраст поне 43 900 години.

Скалните рисунки помогнаха да се запълнят пропуските в разбирането ни за ранните човешки миграции.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук