Начало НОВИНИ Ирландия: 9 000 деца са загинали в домове, управлявани от църквата и...

Ирландия: 9 000 деца са загинали в домове, управлявани от църквата и държавата

0

Между 1922 и 1998 г. около 9000 непълнолетни са измъчвани и загиват в домове, управлявани от монахини и правителството. Премиерът Мишел Мартин официално се извини.

Премиерът Михаел Мартин се извини от името на ирландската държава по този въпрос, след като ирландската анкетна комисия по домовете за майки и деца установи „обезпокоителни“ нива на детска смъртност в тези институции, работещи в тази страна до 1998г.

„Трудно е да си представим мащаба на трагедията и болката, която се крие зад цифрата от 9000 деца и бебета“, каза иралндският министър за децата Родерик О’Горман.

Управлявани от монахини в сътрудничество с ирландската държава, тези домове са приветствали тийнейджъри и млади жени, които са били отхвърлени от техните семейства.

Децата, които са родени там, смятани за незаконни, често са били отделяни от майките си и са давани за осиновяване, прекъсвайки всички връзки с биологичните си семейства.

Комисията е създадена, за да хвърли светлина върху високото ниво на детска смъртност, регистрирано в тези бивши институции между 1922 и 1998 г.

Докладът описва „тъмна и срамна глава от най-новата история на Ирландия“, която включва и католическата църква, каза министър-председателят и подчертава „мизогинистичната култура“ на страната в продължение на „няколко десетилетия“.

По-специално Мартин подчерта „тежката и систематична дискриминация срещу жените, особено тези, които са родили извън брака“ в тази дълбоко католическа държава.

„Имахме напълно изкривено отношение към сексуалността и интимността“, „дисфункция“, за която „младите майки и техните синове и дъщери в тези институции са били принудени да платят ужасна цена“, каза той.

Цифрата от 9 000 смъртни случая представлява 15% от 57 000 деца, преминали през тези заведения през този период, разгледани от анкетната комисия. „Цялото общество беше съучастник“, каза ръководителят на правителството.

Разследването е открито през 2015 г. в резултат на работата на историка Катрин Корлес. 

Предишна статияИндонезия: излиза наяве най-старата пещерна живопис в света
Следваща статияСофия взема 60 млн. евро заем за инфраструктура

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук