Начало НОВИНИ СЗО обмисля прилагането на паспорти за ваксинация срещу коронавирус

СЗО обмисля прилагането на паспорти за ваксинация срещу коронавирус

0

Световната здравна организация скоро ще обсъди възможното използване на сертификати или „ваксинаионни паспорти“ при международни пътувания, заяви този четвъртък, 14 януари, експертът на имунологичния отдел на европейския офис на институцията Олег Бенеш.

Според специалиста в телематична пресконференция за руски медии, този въпрос е и в дневния ред на Комитета за спешни случаи на международните здравни правила за COVID-19.

„С появата на ефективни и безопасни ваксини срещу коронавируса, СЗО проучва проблемите, свързани с ваксинацията на международни пътници. Бихме искали да ви напомним, че използването на международен сертификат е въпрос, регулиран от медицински и санитарни разпоредби ”, посочи той.

Експертът потвърди, че международната организация анализира научните, нормативните и етичните аспекти на тази инициатива.

Той посочи, че в момента СЗО работи в три основни насоки: препоръки за ваксини на онези, които ще пътуват, одобрение от страните на ограничения или изисквания за ваксинация за пътници, както и обмен на информация между страните относно ваксинационни процеси.  

„Очакваме с нетърпение да обсъдим този въпрос по-късно днес“, заключи Бенеш .

Специалистът също така посочи, че СЗО няма доказателства, че наличните ваксини срещу коронавируса не са ефективни срещу новите варианти.

Имунитетът, добави той, формиран след улавяне и възстановяване от COVID-19 , причинява производството на антитела срещу различни частици и антигени на вируса.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук