Начало БЪЛГАРИЯ Три варианта за получаване на втора пенсия ще обсъдят народните представители днес

Три варианта за получаване на втора пенсия ще обсъдят народните представители днес

0

Три варианта за получаване на втора пенсия ще обсъдят народните представители с промените на първо четене в Кодекса за социално осигуряване.

Така се урежда изплащането на пенсиите от задължителните частни фондове, които към момента управляват над 17 милиарда лева.

Пожизнена пенсия, срочна пенсия или еднократно изплащане на партидата – това са трите варианта, пред които ще се изправят бъдещите пенсионери, които имат натрупани средства във втория стълб на пенсионната система.

Новите текстове са ключови за поне 17 хиляди жени, които ще се пенсионират тази година, както и за повече от три милиона осигурени в частни фирми и фондове.

Изрично се предвижда, че допълнителните пожизнени средства за старост и на разсрочено плащане не могат да бъдат по-малки от тези, които се получават на база на брутния размер на осигурителните вноски, за което се създава допълнителен резерв.

Промените дават възможност на лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 до 2025 година включително, да могат да упражняват правото на избор на осигуряване до една година преди тази възраст.

Този период се увеличава плавно до 2038 година, когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от пет години преди навършването на възрастта за пенсиониране.

В днешния парламентарен контрол ще участват петима министри.

Десислава Ахладова, министър на правосъдието, ще отговори на въпрос на БСП относно политиката на правителството в областта на съдебната реформа и изпълнението на препоръките, съдържащи се в доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в България.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров ще отговори и на въпрос относно изпълнението на оперативната програма „Околна среда 2014-2020“.

Предишна статияВ София обработват участъци срещу заледяване
Следваща статияАнгелин Цачев: Енергийната ни система има достатъчно резервни мощности

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук