Начало БЪЛГАРИЯ Георги Свиленски: Искаме изчистване на избирателните списъци и видеонаблюдение в секциите

Георги Свиленски: Искаме изчистване на избирателните списъци и видеонаблюдение в секциите

0

„Българите разбраха, че изборите се фалшифицират – с невалидните бюлетини, с носенето на чували с бюлетини. Нашата работа е да върнем доверието на хората в изборния процес“, подчерта членът на ИБ на социалистическата партия.

Всяка дата след 28 март е възможна, реална и ние я приемаме. Това каза Георги Свиленски, заместник-председател на ПГ на „БСП за България“ и член на ИБ на партията, в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Хубавото на тази дата е, че е в началото на този двумесечен период, който позволява Конституцията, т.е., много по-рано България ще се освободи от това управление,“ коментира той.

Свиленски заяви, че трябва да се даде възможност на всички български граждани да излязат да гласуват спокойни, „защото в последните седмици, месеци почва да се вкарва една теза, че изборите ще бъдат опасни, че ще бъде опасно да участваш в секционните комисии“. Според депутата от БСП тази теза е на хората, които се страхуват от промяната.

БСП не подкрепя гласуване по пощата, категоричен бе социалистът.

„Първо трябва да се изчистят избирателните списъци. Знае ли някой колко избиратели има в България? Какво гласуване по пощата, когато ние не знаем кой има право да гласува? Искаме активна регистрация“, заяви Свиленски.

„Затова искаме изчистване на списъците, видеонаблюдение в секциите“, категоричен беше Георги Свиленски.

„Президентът изпълнява своите конституционни задължения, насрочва изборите, а работа на изпълнителната власт е да организира изборите. Работа на политическите партии е да спечелят изборите и да заслужат народната любов. Мисля, че всички партии приемат датата. Трябва да видим обаче оттук нататък какво се случва. Трябва да дадем възможност на всички български граждани на 4 април свободно да отидат да гласуват, защото напоследък се насажда страх, че е опасно да се отиде да се гласува“, заяви Свиленски.

„Ние сме за активна регистрация. Подкрепяме въвеждането на видеонаблюдението, както и на всяка друга мярка, която ще помогне да се предотвратят манипулации на изборите. Българите разбраха, че изборите се фалшифицират – с невалидните бюлетини, с носенето на чували с бюлетини. Това българите го виждат. Нашата работа е да върнем доверието на българите в изборния процес“, подчерта социалистът.

„Не можем да кажем преди изборите дали ще ги признаем или не. Нека видим как ще се случат изборите, какъв ще е процесът – участието, сгрешените протоколи, невалидните бюлетини. Затова искаме изчистване на избирателните списъци и видеонаблюдение – вържи попа, да е мирно селото, както се казва“, посочи Георги Свиленски.

„БСП няма вътрешни проблеми, няма проблем със симпатизантите си – БСП има една-единствена цел – да промени България. Нова система на здравеопазване, нова система на образование, нова система на обществени поръчки, защото корупцията убива хората“, каза още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

Предишна статияGlobal Times: Китайски експерти настояват да се спре ваксината Pfizer!
Следваща статияТеменужка Петкова: „Балкански поток“ е изцяло български проект

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук