Начало НОВИНИ Полицията погрешно изтрива 400 000 криминални досиета във Великобритания

Полицията погрешно изтрива 400 000 криминални досиета във Великобритания

0

Британската полиция случайно е изтрила 400 000 криминални досиета, съдържащи пръстови отпечатаци и ДНК информация, заред с други неразкрити данни, както разкрих британските медии. 

лейбъристката опозиция Кийр Стармер настоя тази събота, 16 януари, министърът на вътрешните работи Прити Пател да даде обяснения пред парламента за събитие, което той смята за „наистина сериозно“.

Записите бяха изтрити по погрешка по време на рутинна операция за почистване на базите данни на националната полиция, пише вестник „Таймс“.

„За съжаление поради човешка грешка беше въведен дефектен код като част от рутинната поддръжка тази седмица, което доведе до изтриването на някои записи, които в момента се разследват“, обясни държавният секретар по престъпността и полицията, Kit Malthouse.

„Решихме проблема, така че да не може да се повтори, и работим с висока скорост със сътрудници от полицията и с персонал от МВР, за да се опитаме да възстановим информацията и да знаем пълния обхват на проблема“, добави той.

Националният съвет на шефовете на полицията смята, че 213 000 криминални досиета, 175 000 заповеди за арест и 15 000 лични профила може да са изчезнали от базите данни на Обединеното кралство, според The Times.

Съзнавайки какво се е случило, Стармър, лидер на лейбъристката опозиция, адвокат по професия и ръководител на прокуратурата за Англия и Уелс между 2008 и 2013 г., посочи в интервю за Sky News, че „като е работил в наказателното правосъдие за много години “, разбира„ колко важна е тази информация “.

„Някои от тези (истории) съответстват на открити дела, разследвания, които са в ход, така че не става въпрос само за исторически архиви“, каза Стармър, който помоли вътрешния министър да „поеме отговорност“ за случилото се.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук