Начало НОВИНИ Призив за по-остра българска реакция и санкции срещу Русия заради Навални

Призив за по-остра българска реакция и санкции срещу Русия заради Навални

0

Българските институции да осъдят репресиите срещу руския опозиционер Алексей Навални и заедно с нашите съюзници да предприемат ефективни мерки, включително санкции срещу Русия. За това призовават общественици и анализатори в отворено писмо по повод арестуването на Навални веднага след завръщането му в Москва на 17 януари.

Критикът на Кремъл бе изпратен в затвора „Матроска тишина“ , известен с поредица неизяснени смъртни случаи, включително този на адвоката Сергей Магнитски през 2009 г. Публикуваме пълния текст на позицията, която до момента е подкрепена от Асен Агов, Бойко Ноев, Веселин Дремджиев, Даниел Смилов, Евгени Дайнов, Илиан Василев, Румяна Коларова, Христо Грозев

„Свобода за Алексей Навални“

Репресиите срещу политическото инакомислие и опозицията в Русия в лицето на Алексей Навални са провокация срещу демократичния свят и разкриват истинското лице на кремълския режим. Власт, която арестува противник, оцелял след опита на същата тази власт да го унищожи физически, прекрачва базисните линии на човечността. Още повече, когато арестът е обоснован с абсурдния аргумент, че властите не били надлежно информирани за местонахождението му в месеците след неуспешния им опит за неговото ликвидиране.

Това не е просто израз на политическа арогантност и чувство за безнаказаност. Това е провокативна демонстрация на един режим, за който човешко достойнство, демокрация, хуманизъм, права на човека, не означават нищо. Това е демонстрация на режим, който гледа с насмешка и презрение не само на бунтуващите се свои граждани, но и на демократично мислещите хора от целия свят.

Арестът на Алексей Навални, който обвини самия Путин в посегателствата срещу него, не трябва да остане без последствия. Всякакво примирение с този факт само ще насърчи властта в Кремъл да си повярва, че силите на мрака, били те в самата Русия или проектирани в различни части на света, ще надделеят.

Съдбата на Алексей Навални не е само негов личен въпрос или на неговите съратници и съграждани. Това е принципен въпрос, който засяга всички нас, които вярваме в силата на закона, справедливостта и свободата.

Българските власти не трябва да останат отново безучастни към това грубо потъпкване от страна на Кремъл на ценностите, който нашия народ изповядва в рамките на принадлежността си към Европейския Съюз и НАТО

Президентът, Народното Събрание и правителството трябва официално да осъдят репресиите срещу Навални и заедно с нашите съюзници да предприемат ефективни мерки, включително санкции, в подкрепа на демокрацията в Русия и на борците за нея в тази голяма страна.

Крайно време е ЕС да приеме законодателни решения, от рода на „закона Магнитски“, в защита на човешките права и на изобличителите на корупцията

Призоваваме лидерите на българските политически партии и движения, общественици и обикновените граждани да изразят ясно своята позиция в защита на Алексей Навални! Примирението с беззаконието и репресиите в Русия днес означава покана това да се случи у нас утре!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук