Начало НОВИНИ Проф. Габровски: Ковид-новините от Западна Европа са тревожни. Трябва да сме предпазливи

Проф. Габровски: Ковид-новините от Западна Европа са тревожни. Трябва да сме предпазливи

0

Каквито и стъпки да се предприемат, те трябва да са предпазливи. В края на миналата година имаше пречупване на кривата, имаше новината за ваксините, но новините от Англия, Германия и Испания са тревожни. Не може да си затворим очите за това.

Това заяви проф. д-р Николай Габровски, зам.-управител на УМБАЛ „Пирогов“ и зам.-председател на Българския лекарски съюз (БЛС), в ефира на Нова телевизия.

„Никой не иска да държи ресторантите затворени. Но не може да не се съобразяваме с това, което се случва“, коментира той темата с недоволството на бизнеса.

Пред Нова тв проф. Николай Габровски каза, че вече е установено, че дори и със закъснение нещата, които се случват в другите държави в Европа, застигат и България. По думите му точно затова трябва да сме предпазливи.

„Разбрахме, че мерките работят. В момента, в който започнем да спазваме дистанция и по-висока хигиена – имаме добър резултат. Другото е подготовката на системата. Смятам, че това, което се случи октомври и ноември, бих казал, че сме готови психологически и материално“, заяви още специалистът.

Той напомни, че е имало проблеми с осигуряването на кислород на пациентите. Даде пример, че в „Пирогов“ от 1 тон на ден, нуждата от кислород се е покачила на 5 тона. „Разбирате ли за каква разлика става дума?“, запита реторично д-р Габровски. Той успокои, че всичко вече е подсигурено.

„Октомври месец ни показа, че експертното трябва да бъде водещо. Политиката преследва други цели. Това е резултат от една недалновидна политика. Прави ли ви впечатление, че сега не се говори за шведски модел, а за италиански? Ако трябва да се връщаме назад, това ще бъде изключително болезнено за всички“, предупреди лекарят.

Д-р Габровски настоя, че ключът е в разумната и постепенна промяна. Напомни още, че преди сме достигали 5000 заразени на ден и никой не би искал това да се случи отново.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук