Начало НОВИНИ Шефът на ООН моли Байдън да си постави „амбициозни“ климатични цели

Шефът на ООН моли Байдън да си постави „амбициозни“ климатични цели

0

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш поздрави повторното присъединяване на САЩ към Парижкото споразумение – ангажимент, който Джо Байдън пое преди встъпването си в длъжност като президент и който току-що е изпълнил.

„Горещо приветствам стъпките на президента Байдън да се присъедини отново към Парижкото споразумение за изменение на климата и да се присъедини към нарастващата коалиция от правителства, градове, щати, бизнес и хора, за да предприеме амбициозни действия за справяне с кризата“, каза той.

Ръководителят на ООН също помоли президента да изпълни амбициозен план срещу глобалното затопляне, за да могат да бъдат постигнати нови цели.

„Ние се надяваме, че ръководството на на Съединените щати за ускоряване на глобалните усилия към нулево нетно потребление (на въглеродните емисии), включително въвеждането на нов национален принос за амбициозни цели за 2030 г. и за финансиране на климата преди COP26 в Глазгоу по-късно тази година „, добави той.

Гутериш подчерта, че климатичната криза продължава да се влошава: „Изтича време за намаляване на повишаването на температурата до 1,5 градуса по Целзий“, което не би позволило изграждането на градове, които се адаптират към климата и които могат да защитят най-уязвимите популации.

Освен това генералният секретар на ООН подчерта факта, че САЩ все още са част от Световната здравна организация. Джо Байдън подписа изпълнителна заповед в сряда, 20 януари, за предотвратяване на напускането на страната, процес, иницииран от неговия предшественик Доналд Тръмп и който трябваше да влезе в сила през юли 2021 г. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук