Начало БЪЛГАРИЯ Щабът: Смъртността у нас сега е 9 пъти по-висока спрямо данните от...

Щабът: Смъртността у нас сега е 9 пъти по-висока спрямо данните от октомври

0

На първо място по смъртност сме на Балканите, а на шесто по заболяемост, отчетоха здравните власти на традиционния брифинг. Смъртността у нас сега е 9 пъти по-висока спрямо данните от октомври, изчисли шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Затова членовете на щаба предупредиха, че трябва много внимателно да се подхожда към разхлабването на мерките.

Най-висока е заболяемостта във Враца, Бургас, Плевен и Перник. Най-ниска е в Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново. Имаме сваляне на нивата и на заболяемостта, и на смъртността, и на хоспитализациите. Запазваме този тренд на намаляване на стойностите, съобщи доц. Ангел Кунчев.

Случващото се в европа обаче не е така оптимистично, коментира той. Изключително притеснени са колегите в Европа от ситуацията във Великобритания, Ирландия и Нидерландия заради новия щам на коронавируса.

Хубавото е, че той не води до по-тежки заболявания, но се разпространява много по-бързо. Неговата заразност е в пъти по-голяма – в момента 10 души заразяват между 5 и 6 души, а във Великобритания 10 души заразяват 27 души. Това ще стигне и тук, убеден е епидемиологът, който е участвал в спешно заседание по проблема.

Да, ние се намираме в чудесна ситуация в момента, опитваме се да я задържим, но да, този вариант няма начин да не е влязъл в България. По думите му новият вариант заема мястото на класическия щам, обобщи Кунчев.

Смъртността се увеличава няколко пъти заради по-големия интензитет на заразяването, предупреди ген. Мутафчийски. Много бързо този вариант измества класическия, което може да доведе до претоварваме на здравната система, добави шефът на щаба.

29% е заетостта на леглата в болниците, като най-висока е тя в София област и София град, уточни от своя страна здравният министър Костадин Ангелов.

89 медици са в болници с коронавирус, а 7 са в интензивни отделения. 8161 са излекуваните до момента медици.

Предишна статияНовородените у нас намаляват с между 1000 и 2000 на година
Следваща статияШефът на ООН моли Байдън да си постави „амбициозни“ климатични цели

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук