Начало БЪЛГАРИЯ Депутатите обсъждат промените в закона за извънредното положение

Депутатите обсъждат промените в закона за извънредното положение

0

Промените в Закона за извънредното положение, внесени от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, които позволяват на карантинираните да гласуват на предстоящите парламентарни избори в мобилни или в разкрити в болниците секции, влизат в пленарната зала на първо четене.

Управляващите предлагат изработването на специални правила за гласуване, които да гарантират живота и здравето на избирателите и членовете на секционните комисии да се възложи на Централната избирателна комисия. Тук е и категоричното несъгласие от страна на БСП. 

В правната парламентарна комисия социалистите остро критикуваха предложението на ГЕРБ.  Според червените депутати отговорността за безопасното протичане на изборите трябва да е на Министерския съвет или на здравните власти:

„И вече виждам как министър-председателят, който би трябвало да носи цялата отговорност, би трябвало да решава той или конкретен вицепремиер  ще заеме поста на арбитър. ще изчака да види общественото мнение какво е, да се скара единият щаб с другия, да изразят противоположни тези и той мъдро да отсъди, да поощри или да порицае някого. Никой не е гласувал да го управлява Централна избирателна комисия или пък някакъв щаб“, заяви Явор Божанков от БСП.

Управляващите приеха тези възражения като оправдание за евентуална загуба на предстоящия вот.

Промените предвиждат още карантинираните гласоподаватели да могат да гласуват с подвижна избирателна кутия или в отделни избирателни секции. Предлага се и хората с изтекли документи за самоличност в страната и чужбина да могат да гласуват с тях.

В парламентарния контрол ще участва здравният министър Костадин Ангелов. Той ще отговаря на въпроси за Националния план за ваксиниране срещу Covid-19, както и за броя на ваксините, получени у нас

Предишна статияКметът на Москва Сергей Собянин отмени редица въведени мерки срещу разпространението на Covid-19
Следваща статияДнес се навършват четири години от встъпването в длъжност на Румен Радев като президент

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук