Начало БЪЛГАРИЯ Днес се навършват четири години от встъпването в длъжност на Румен Радев...

Днес се навършват четири години от встъпването в длъжност на Румен Радев като президент

0

На 22 януари се навършват четири години от встъпването в длъжност на Румен Радев и Илияна Йотова като президент и вицепрезидент. 

През последните 12 месеца държавният глава продължи да настоява за промяна на стила на управление, свали доверието си от правителството, а няколко месеца по-късно подкрепи антиправителствените протести и поиска оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. 

Принципните различия между президент и управляващи останаха непреодолими:

„Тази власт  се превърна в символ на корупцията и на застоя“, каза президентът. Затова Румен Радев продължи да критикува управляващите за липсата на прозрачност и да настоява за промяна „на политическата и на начина на управление“. 

Пандемията не промени отношенията между президент и премиер:

„Ако има нещо по-тревожен от самия вирус, това е демонстрираната безпомощност на българското правителство да се справи с пандемията“. 

Държавният глава продължи консултациите за промени в конституцията, свързани със съдебната власт, убеден, че са крайно наложителни:

„Прокуратурата се очертава все повече като политически играч, който подпомага кризисния пиар на министър-председателя“. 

След прокурорска акция на „Дондуков 2“ и задържане на хора от екипа на президента започнаха протести за оставката на правителството и на главния прокурор. Радев подкрепя искането от първия ден:

„Да изхвърлим мафията от изпълнителната власт, от прокуратурата. Мутри вън!“

Парламентарните избори ще са редовни, президентът ги насрочи за 4 април, а на консултации за мерките на вота постави въпроса за видеонаблюдение в избирателните секции, гласуване по пощата на българите в чужбина, предложения. които управляващите нарекоха „екзотични“.

„Аз мога да нарека екзотична идея да се напише конституция за един ден, но да се гарантира конституционното право на глас на всеки един българин, това е политическа отговорност“, отвърна президентът.

Държавният глава все още не е обявил дали ще се кандидатира за втори мандат

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук