Начало НОВИНИ Павел Вълнев: Хората трябва да се събудят и да отидат да гласуват

Павел Вълнев: Хората трябва да се събудят и да отидат да гласуват

0

Интервю за Светлозар Момчилов от в. „България Сега“ – Чикаго със зам.-председателят на Републиканци за България Павел Вълнев.

През последните няколко седмици обиколихте България, за да учредите структури на партията. Какво научихте?

Павел Вълнев: Видях няколко неща по време на обиколките в България при създаването на партия Републиканци за България. От една страна, хората не вярват на никого вече, тотално са изморени и незинтересовани. Допълнително и пандемията допринася за тази нагласа. От друга страна, хората не са толкова активни – страхуват се от управляващите, особено в малките населени места. Най-лошо е положението в смесените райони, където ГЕРБ и ДПС са в симбиоза и хората са мачкани и от едните, и от другите. Реално хората се страхуват, че ще загубят работните си места или бизнеса си. Това е положението в момента. Ние сме уж държава, член на ЕС, но по-скоро сме такава от диктаторски тип. Всички институции в държавата реално работят като бухалки.

Има ли сили, които пречат на партията?

Павел Вълнев: На много места хората ни се оплакват, че са заплашвани, след като се разбере, че работят като координатори или активисти за Републиканци за България.

Узряла ли е България за по-сериозни промени?

Павел Вълнев: Смятам, че страната не само е узряла за промени, а нещата са ескалирали до такава степен, че има крайна нетърпимост у хората. Единствено пандемията и близката дата за изборите предотврати свалянето на това управление чрез протести. Датата на изборите, 4-и април, обслужва управляващите. Мерките, които са взети срещу Ковид-19 в цял свят, включително и в България, пречат за нормалното гласуване. От една страна, ГЕРБ демонстрираха, че няма да променят нищо в законодателството – а болните и карантинираните, са тези, които се страхуват да излязат да гласуват? Имаме държави, както в Америка, така и в Европа, в които никой не знае докога ще има локдаун, може да е до края на март. Как тогава хората ще излязат на 4-и да гласуват, при положение, че нямаме промяна в законодателството за облекчаване на процеса? Цялата тази работа обслужва праламентарно представените партии и най-вече ГЕРБ и ДПС, които са винаги готови за избори и си имат твърди ядра.

Валери Симеонов заяви, че българите в чужбина, които имат голямо желание да гласуват на предстоящите парламентарни избори, могат да дойдат в България със самолет?

Павел Вълнев: Аз дори не бих искал да го коментирам. Това е толкова арогантно изказване на политик, избран от българските граждани. В момента има локдаун в много държави, други изискват отрицателен PcR тест и карантина, после като се върнеш, процесът се повтаря. Кой ще има 30 дни свободни да ги отдели само за гласуване? Очевидно два милиона българи ни умножиха по нула.

Кои са най-важните сектори в България, в които е нужно да има промяна?

Павел Вълнев: Първо трябва да започнем с върховенството на закона. Първите промени, които трябва да се направят, са в съдебната система. Ако се направи така, че тя да е работеща, нивата на корупция ще започнат да спадат.

Защо тя не работи в момента?

Павел Вълнев: Видно е, че всички в държавата са сплетени като свински черва. Политиката със сивата икономика, със съдебната система – нищо не работи както трябва. Точно този е проблемът, че всеки е изпаднал в някаква зависимост или е държан с някакъв компромат. Единственото решение на този проблем са хора като нас, граждани извън България, които нито са участвали в партии, нито са попаднали в зависимости. И които в същото време са финансово независими. Това е моята цел всъщност. Аз така или иначе не мога да бъда народен представител, заради двойното гражданство, както не мога да бъда и министър. В моя случай  нямам и намерение, тъй като имам голям бизнес и няма как да ги съвместявам двете неща. По-скоро искам да увлека хора като мен. Ако има 1000 души, които са финансово независими, имат желанието и визията, тогава ще направим промяната. Вътре в държавата всичко е толкова оплетено…, дори някой да иска да го направи, ще бъде заплашван, ще бъде ударен чрез службите или с полицията.

Хората, които са направили голям бизнес в България, по един или друг начин, в определени моменти, са били на ръба на сивата икономика и това го е направила самата държава. Не са виновни бизнесмените. Едни са забогатели от приватизация, други при фалити на банките. Няколко пъти имаше преразпределение на капиталите в България. Затова определението „богат човек“ е малко мразена категория, богатите не са обичани в България.

Кои страни са най-важните стратегически партньори на България?

Павел Вълнев: Като член на ЕС и НАТО за нас най-важни са държавите от евроатлантическия блок и най-вече Германия, САЩ и лидерите в Блока. А България винаги е била зависима от Русия, от руските капитали, от руските енергийни проекти. „Турски поток“ Борисов го кръсти „Балкански поток“ и той обслужва точно Русия и Турция. Това е една тръба, която минава транзитно през България. Държавната фирма Булгартрансгаз взе 3 млрд. лв. кредит, за да я построи. И каква е ползата за България – ние ще вземем някакви такси за транзит, ако въобще се напълни тази тръба, защото има опасения, че това няма да се случи. Имаме санкции от администрацията в САЩ. Не са направени никакви разклонения в България, поне да се газифицира, примерно, Видин, който е един от най-бедните райони в страната. Тръбата минава на 5 км от града, но няма никакви разклонения, за да се газифицира районът. И каква е ползата от тая тръба? Никаква! Това е само един достатъчно силен пример за изпадане в зависимост. Говори се за едни 800 млн. евро, които Русия губи заради закриването на проекта „Южен поток“ и в момента тук им се дава компенсация, защото тази тръба със сигурност не струва толкова пари. Подизпълнителите, които я строят са само руски компании, няма нито една българска. Но с нашите пари.

Предполагам, че има и корупция в този проект?

Павел Вълнев: Това казвам, там става връщане на някакви пари. Точно затова Борисов опитва със зъби и нокти да се окопае във властта. Коронавирусът му помогна, тъй като пандемията напредна сериозно в много страни, както и у нас.

Като практичен бизнесмен, какви цели поставяте пред партията си сега и в по-дългосрочен план, за следващите 5 години?

Павел Вълнев: В интерес на истината, точно такъв въпрос никой не ми е задавал, а това е изключително важно. За модернизирането на една държава трябва да се поставят ясни и точни цели – какво искаме да постигнем за следвашите 5 или 10 години. Така се работи реално. В момента в България се работи на принципа „Ден да мине, друг да дойде“. 2 млрд. лв. са изхарчени чрез ББР, известна още като банката на Пеевски, но никой не знае тези пари кого обслужват. След като премине пандемията, най-големият проблем ще бъде кризата в бизнеса.

Хора с политически амбиции в България, които не са живели в чужбина, искат гласовете на българите зад граница. Как бихте коментирали това?

Павел Вълнев: Аз бих дал кредит на доверие на партии, които са извън парламента. Но все пак всеки, който иска да участва в управлението на страната, трябва да каже кой го финансира. При нас е ясно, аз има възможностите. Но зад Мая Манолова кой стои и кой дава парите? Тя беше държавен служител до вчера. Да правиш предизборна кампания не е толкова лесно и евтино.

Мен като жител на Чикаго ме интересува дали тези, които търсят гласовете на моите съграждани, са заинтерсовани от проблемите им или просто моментът е такъв?

Павел Вълнев: Според мен това е по-скоро политическо заиграване и популизъм. Започваме да говорим за българите в чужбина, когато дойдат избори. Въпреки че, в интерес на истината, Слави Трифонов направи референдум, което показва, че той е бил наистина заинтересован.

Получавате ли удовлетворение от труда, който полагате за Републиканци за България?

Павел Вълнев: През последната година бях доста време в България. Но има доста хора, които ме поддържат и няма причина да не го правят, тъй като единственото нещо, което съм правил за българската общност в Чикаго, е да съм давал, да съм подкрепял, да съм помагал за изграждането и на други бизнеси. Не съм взел нищо, само съм давал. Тук не е като в България, там битката между бизнесмените е кой да е по-близко до властта. В това се изразява конкуренцията. Тук аз нямам конкуренти в бизнеса. Ако говорим за транспорта, имаме 2 млн. камиона в движение и всички те карат cross to cross. Тези, които са с по 2-3 или 5 камиона, дори със сто – те не са ми конкуренция. Има работа за всички в момента.

Оптимист ли сте за успеха на вашата партия и за промените в България?

Павел Вълнев: Каквото и да съм правил, винаги съм бил оптимист. Ако не си вярваш, няма как да се хванеш да правиш нещо. Да, оптимист съм. И за нашата партия, и за промените в България. Пак казвам, не става толкова лесно. Трябва подкрепа от българите, живеещи в чужбина. От друга страна хората, които смятат, че нищо не могат да направят и затова не гласуват, те трябва да се събудят. И да отидат до урните. Изказвания от този род „Да си хващат самолета“…, ами управляващите – те да хващат самолета!

Как бихте „продали“ идеята на Републиканци за България на нашите съграждани в Чикаго, в САЩ и по целия свят? Защо те трябва да подкрепят този проект и защо трябва да гласуват за вас?

Павел Вълнев: Тази партия не е нито националистическа, нито етническа. За мен и едното, и другото е вредно. Ние сме партия, която иска да обедини хората. Искам да вложа целия си опит и всичко, което съм видял по света. Защото аз съм бил на много места, в най-големите компании, мога да дам страшно много примери. Да речем в Япония съм бил в Тойота и съм виждал как правят нещата. Бил съм и в Apple и в Microsoft. Идеята ми е, че от политическите лидери в България в момента някой да ги е виждал някъде? Също и за Борисов. Аз това питам – такъв човек има ли визия за модерна държава? Той какво е видял? Аз съм видял различни неща по света, които искам да ги приложа в България. Къде е бил Борисов? Той е каратист и футболист, и шахматист и още не знам какво. Кога работи този човек? Аз ще ви кажа – от 7 до 9 примерно, джипката е напред-назад. Снима един час и ги пуска на серии за следващите пет дни. Това бригадир ли е или министър-председател? Реално погледнато, това са хората, които управляват България. Толкова сме паднали и сме ударили дъното. Най-бедните сме в Европа, с най-голяма смърност в пандемията, с най-голямата корупция. И толкова елегантно ЕС ще ни отреже парите. И те ни го заявяват – за държави с високо ниво на корупция няма да има помощи.

Как ще направите всички тези принципно нови неща, когато реално БСП, ГЕРБ и ДПС, които са били във властта 30 години, пак ще бъдат главните фактори в политиката?

Павел Вълнев: Аз не вярвам на тези проучвания, ние си правим наши проучвания. Където и да отида, хората са токова отвратени от ГЕРБ… И не разбирам как те всеки път печелят. Очевидно има злоупотеби и манипулации. Всичко се прави, за да има ниска избирателна активност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук