Начало БЪЛГАРИЯ Републиканци за България: Настояваме за незабавни промени в Изборния кодекс

Републиканци за България: Настояваме за незабавни промени в Изборния кодекс

0

С президентски указ, на 14 януари, бе насрочена датата на парламентарните избори за 4 април. Този факт повдигна на преден план много въпроси за провеждането на избори в условията на пандемия.

Пандемията бе обявена от СЗО още на 11 март 2020г. От тогава досега измина почти една година, през която управляващите от ГЕРБ-ДПС приеха промени в Изборния кодекс на 17 септември 2020г., с които запазиха двойното гласуване – и с машини, и с бюлетини, но нищо повече. Сякаш през септември не се знаеше, че пандемията няма да свърши за няколко месеца.

С въведените промени ГЕРБ отнеха на ЦИК правомощието да контролира изпълнението на машинното гласуване, орязаха и правомощията им, като прехвърлиха целия контрол върху машинното гласуване към правителствени структури. Това са Държавна агенция „Електронно управление“ съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология – все назначения на ГЕРБ.

С този ход свалиха отговорността от правителството, за очаквания хаос с машинното гласуване, хаос, който ще бъде предизвикан поради смесената система на гласуване в по-голямата част от секциите.

Сега, два месеца преди изборите, ГЕРБ и Обединени патриоти внесоха Законопроект за изменение на Закона за извънредното положение, с който ще се правят промените в изборните правила, които трябва да уредят провеждането на избори в пандемична обстановка, не в Изборния кодекс, а в друг закон.

Това вече е позната практика, в 44-то Народно събрание, да се правят изменения на правни норми, които регулират значими обществени отношения, през изменения на допълнителните разпоредби на закон, който трябва да регулира съвсем друга материя.

От Републиканци за България сме на мнение, че промени в изборните правила чрез закона за извънредното положение са абсурдни и противоречат на основни правни принципи. В чл. 1 от този закон е записано, че: „Този закон урежда мерките и действията по време на извънредното положение на територията на Република България и за преодоляване на последиците след отмяната на извънредното положение“. Всеобщоизвестно е, че извънредното положение отпадна на 13 май 2020г. Към днешна дата не се намираме в подобни условия и промени извън Изборния кодекс биха създали правна несигурност.

Най-вероятно от ГЕРБ ще се аргументират с т. 63 от Обяснителния протокол към Кодекса на добрите изборни практики на Венецианската комисия от 2002 г. „Стабилността на закона е ключова за надеждността на изборния процес, която от своя страна е важна за консолидирането на демокрацията.

Правила, които често се променят и особено правила, които са усложнени, могат да объркат гласоподавателите. Гласоподавателите може да решат (с право или не), че изборният процес е просто инструмент в ръцете на властимащите и че техните собствени гласове нямат голямо значение за решаване на изхода от изборите“, което бе цитирано и от президента в мотивите към ветото срещу последните изменения в Изборния кодекс.

Ние от „Републиканци за България“ настояваме за сериозни промени в Изборния кодекс, които да гарантират на всеки един български гражданин възможността да упражни констутиционно признатото му право да гласува на предстоящите избори.

Зад псевдо промените в Закона за извънредното положение прозира нежеланието на ГЕРБ да осигури това всеобщо право да всеки български гражданин да гласува.

Oт Републиканци за България настояваме за незабавни промени в Изборния кодекс, които могат и трябва да въведат възможността гражданите на Република България от всяка точка на света да успеят да упражнят правото си на глас, чрез гласуване по пощата в предстоящите парламентарни избори на 4 април, противно на интересите на настоящото правителство.

Времето за приемане на необходимите изменения и допълнения в Изборния кодекс е напълно достатъчно, както и организирането на същото:

включително периода за регистрация и получаване на бюлетините, периода за гласуване по пощата и обратното връщане на бюлетините до компетентните органи.

Българската общност в чужбина е едно неделимо цяло с българите, живеещи на територията на Република България. Ние следва да се стремим да ги приобщим към националната кауза и да запазим и развием връзката им с корените!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук