Начало НОВИНИ Русия: хиляди задържани в масови протести в подкрепа на опозицията Навални

Русия: хиляди задържани в масови протести в подкрепа на опозицията Навални

0

Хиляди хора излязоха на улиците на Москва тази събота, 23 януари, за да покажат подкрепата си за арестурания опонент Алексей Навални в ден на протести, които се разпространиха из цялата страна въпреки забраната за демонстрация. Арестувани са над 1000 човека. 

Екипът на антикорупционния активист, жертва на отравяне през август, публикува през целия ден видеозаписи от тези демонстрации, където десетки, стотици и дори хиляди хора изсикаха: „Владимир Путин, крадец“, „Навални, ние сме с теб“ или „Свобода за политическите затворници“.

Тези протести бяха организирани няколко месеца преди законодателните избори, насрочени за следващия септември, в контекста на падащата популярност на управляващата партия „Единна Русия“.

Първите демонстрации в Далечния изток и в Сибир, където хиляди хора излязоха на улиците във Владивосток, Хабаровск, Новосибирск и Чита, трябваше да се изправят срещу важни членове на полицията. И на някои места репресияра беше жестока, според международни медии.

Неправителствената организация OVD-info, специализирана в наблюдението на арести, твърди, че поне 1090 души са били арестувани до момента в Русия от силите за сигурност. Понякога с използване на насилие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук