Начало БЪЛГАРИЯ Доц. Кунчев: Надявам се собствениците на заведения да не отварят

Доц. Кунчев: Надявам се собствениците на заведения да не отварят

0

По досегашни наблюдения очакванията, че училищата са страшно гнездо на зараза, не се потвърдиха. Естествено, там където има по-голямо събиране, няма как да няма предаване.

Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в ефира на Нова телевизия.

„Практиката зависи от това в каква възраст са учениците – очевидно е. Пускането на деца от 1-ви до 4-ти клас и градините – нямаше никакъв ефект за повишаване на заболеваемостта“, уточни той.

Помолен да коментира реплика на доц. Мангъров, доц. Кунчев отвърна: „След вчерашната информация за Мангъров и бъдещето му политическо развитие, не желая да обсъждам нищо за него“.

На упреците, че „няма доказано заразяване в заведенията, а училищата са отворени“, той отговори: „Несериозно е от чисто епидемологична гледна точка. Какви доказателства да има?! Човек е бил в ресторант 2 часа, не е ясно къде е бил преди това. Има точни проучвания за степента на риска в отделните места. Нощните заведения са на едно от първите места. Това е научно доказано с експерименти“.

Относно евентуалното отваряне на ресторанти на 1 февруари с цел протест доц. Кунчев каза: „След проверка следват санкции. Много се надявам да не го направят. Наистина разбирам положението, в което се намират. Започнаха плащанията – в това няма никакво двусмислие. Но това не бива да става за сметка на общественото здраве. Силно се надявам на разбирането им“.

„Ако има болно дете, много зависи в какъв кръг се движи. Ако е без предпазни средства, значително се увеличава рискът за заразяване. Стремим се да запазим принципа на пашкула за несмесване на отделни паралелки. По мои впечатления в училищата е направен много добър ред за спазване на мерки. Видях в едно училище как децата с удоволствие ползваха топлата вода, сапуна и дезинфектанта“, заяви той.

Запитан колко са дали положителна проба за новия британски щам у нас, той отвърна: „Рано е да кажем точна цифра, защото направихме насочени изследвания към тези, които са се върнали от Англия. Въпреки това от 50 изследвани 8 излязоха положителни. Вероятно, ако бяхме изследвали и други, щеше да има още случаи“.

Маската пази основно околния, а не толкова болния, припомни главният държавен здравен инспектор.

Той коментира и изборите на 4 април. „За мен от чисто медицинска гледна точка единствено е добре да се имунизират тези участници в подвижните изборни секции, които директно ще контактуват с изолираните и карантинираните. За другите е едно и също… Но по това време ще има достатъчно ваксини, особено ако днес получи разрешение „Астра Зенека“, увери доц. Кунчев.

Предишна статияВъвежда се от днес изискване за отрицателен резултат от PCR тест за влизане встраната
Следваща статияИлиян Василев: И Борисов има наглостта да иска да управлява пак?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук