Начало НОВИНИ Италия пренасрочва кампанията за ваксинация поради забавяне на доставките на ваксини

Италия пренасрочва кампанията за ваксинация поради забавяне на доставките на ваксини

0

Изправено пред неуспеха на доставяне на дози срещу коронавируса от фармацевтичните компании Pfizer и AstraZeneca, правителството на Италия пренастрои своя имунизационен план. По същия начин, ръководството прави оценка за започване на правни действия срещу работниците на ваксини. 

Pierpaolo Sileri, заместник-министър на здравеопазването, посочи, че закъсненията в доставката на дозите ще доведат до забавяне от четири седмици в началото на ваксинацията за възрастни над 80 години и около шест или осем седмици повече за населението.

По същия начин Силери потвърди, че ваксините, които пристигат в страната през следващите седмици, ще бъдат достатъчни за завършване на имунизацията на медицинския персонал и възрастните хора в домовете за стари хора.

Към днешна дата 2 309 000 граждани са получили първата доза срещу SARS-Cov-2, особено здравния персонал, а близо 400 000 са били инокулирани с двете приложения, необходими за пълна защита срещу коронавируса.

Междувременно комисарят, назначен от правителството, отговарящ за управлението на извънредната ситуация, причинена от новата пандемия на коронавирус, Доменико Аркури поиска от държавния прокурор да започне съдебни действия срещу фармацевтични компании за внезапно забавяне на ваксини

Италия е осмата държава, която е най-силно засегната от пандемията с повече от 2,5 милиона инфекции. Що се отнася до смъртността, страната се нарежда на шесто място с повече от 87 000 смъртни случая от COVID-19.

Европейският съюз оценява хода на съда и ще заведе дело срещу AstraZeneca за нарушаване на договора за доставка на ваксини срешу COVID-19, ако фармацевтичната компания не спази „обещания“ график за доставка. 

„Тази опция трябва да бъде оценена и ще бъде извършена координирано между членовете на ЕС“, защото всяка държава подписа свои собствени договори с AstraZeneca, каза латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс.

Предишна статияРепубликанци за България: Борисов вкарва осъдени за престъпления в охранителния бизнес, връщат ли се времената на СИК И ВИС
Следваща статияРусия ще пусне своята ваксина Sputnik Light, която имунизира само с една инжекция

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук