Начало НОВИНИ Байдън иска да удвои минималната заплата, за да спаси милиони хора от...

Байдън иска да удвои минималната заплата, за да спаси милиони хора от бедността

0

Удвояване на минималната заплата за изваждане на милиони американци от бедността. Амбициозното предложение на Джо Байдън, което вече е на бюрото на законодателите, може да доведе до социална революция за най-бедните в САЩ, държава с явни социално-икономически различия.

„Още преди пандемията, федералната минимална заплата от $ 7,25 (на час) беше икономически и морално неоправдана“, каза представителят на Демократическата република на Вирджиния Боби Скот, когато представяше законопроекта.

„Това не е радикален идеал“, каза Бърни Сандърс, бивш прогресивен кандидат за президент, който нарече $ 7,25 „гладна заплата“.

„В най-богатата държава в света, когато работите 40 часа седмично, не трябва да живеете в бедност“, настоя сенаторът от Върмонт, който популяризира проекта и се надява да убеди скептиците.

Икономическата криза, причинена от пандемията засяга предимно малки компании, особено в сектора на гастрономията и услугите. Следователно те не гледат благосклонно на това предложение, включено в гигантския план за спасяване от 1,9 милиарда долара .

Вицепрезидентът на Националната федерация на ресторантите (НАП) Шон Кенеди даде ново приветствие на проекта, особено защото разбира задължението да плати тази минимална заплата в пълен размер, независимо от съветите, наложени на клиентите. Те позволяват на шефовете да плащат на служителите само два или три долара, когато тези известни „бакшиши“ запълнят празнината от 7,25 долара.

„Тази мярка „ще доведе до непреодолими разходи“ за много предприятия, които няма да имат друг избор, освен да съкратят повече служители или да затворят за постоянно, профнозира Кенеди. 

Новият министър на финансите Джанет Йелън отговаря, че „повишаването на минималната заплата ще изведе десетки милиони американци от бедността и ще създаде възможности за безброй малки предприятия в цялата страна“.

Всичко зависи от начина, по който се прилага, твърди той, като се стреми към постепенно увеличение (15 долара до 2025 г.), което дава „достатъчно време за адаптиране“.

Администрацията на Джо Байдън подчертава добродетелния цикъл: Плащането на тези с най-ниска заплата би генерирало милиарди долари в допълнителни потребителски разходи за стоки и услуги, предоставяни от малкия бизнес.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук