Начало НОВИНИ Китай демонтира мрежа от фалшиви ваксини срещу коронавирус

Китай демонтира мрежа от фалшиви ваксини срещу коронавирус

0

Китайската полиция демонтира мрежа от фалшиви трафиканти на ваксини COVID-19, като арестува над 80 заподозрени и заграби над 3000 спринцовки, съдържащи солена вода, съобщи националната преса във вторник.

Според англоезичния вестник Global Times фалшификатори „е възможно да обмислят продажбата на ваксините в чужбина“. 

Трафикът е станал от септември в Пекин и в две източни провинции на страната, Шандонг и Дзянсу, съобщи агенция Синхуа.

Китай, където COVID-19 се появи за първи път в края на 2019 г., инвестира много пари и енергия в производството на ваксини, обещавайки да го превърне в „глобално обществено благо“.

Засега здравните власти само одобриха в края на декември ваксина, разработена от лабораторията Sinopharm.

Пекин започна миналото лято (бореално) да ваксинира стотици хиляди хора, считани за „изложени на риск“, включително дипломати и студенти, които заминават в чужбина.

Полицията „унищожи фалшифициращите лаборатории, преряза търговски вериги, задържа над 80 заподозрени и иззе над 3000 фалшиви ваксини срещу COVID-19 „, добави официалната агенция за печата.

Синхуа не посочи колко фалшиви ваксини са продадени или приложени нито колко трафикът е допринесъл, той само заяви, че фалшивите дози са продадени на „висока цена“.

Global Times изчислява, че фалшивите ваксини, пълни със солена вода, са безвредни и не причиняват жертви, но „ваксинираните“ нямат никаква защита срещу коронавируса.  

До 26 януари в страната са били приложени почти 23 милиона дози на 14000 жители, съобщи Министерството на здравеопазването.

От началото на пандемията хиляди хора са преследвани в Китай за различни престъпления, вариращи от „разпространяване на слухове“ до скриване на заразата им или отказ да се съобразят с превантивни мерки срещу епидемията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук