Начало БЪЛГАРИЯ Проф. Коларова за кандидатурата на Радев: Силен, но рисков политически ход

Проф. Коларова за кандидатурата на Радев: Силен, но рисков политически ход

0

Това е силен политически ход, но съдържа голяма степен на риск.

Това каза политологът проф. Румяна Коларова за обявената вчера кандидатура на президента Румен Радев за втори мандат пред Би Ти Ви.

Според проф. Коларова президентът се заявява като обща платформа анти-ГЕРБ. Тя обясни, че явно той очаква същото ритуално съобразяване от партиите, каквото е имало от хората пред президентството в началото на протестите.

Не мисля, че той подранява, напротив това е стратегически ход на президента, който му позволява да се позиционира ключово не само на двата избора, а и в следващите шест години, коментира пък политологът Слави Василев.

Според него Радев си позволил да отнеме инициативата на партиии, които биха го подкрепили и направил заявка да остане на страната на гражданите, които искат промяна на статуквото.

„Той ще бъде до тях, защото ще продължи да настоява за промяна на модела и обяви, че ще бъде готов с промени в конституцията тогава, когато е назрял моментът за тези промени“, продължи той.

Това си е политически проект, който се опитва да отиде отвъд това, което прави БСП и от една страна той не просто дублира БСП, а и я конкурира, категорична бе проф. Коларова. Тя обясни, че е възможно ходът на президента да увисне с подкрепа на лидери на маргинални формации и „Отровното трио“. Унизително за Радев щяло да се окаже, ако обяснява как говори от името на гражданите, но има само подкрепата на малцинството.

Консенсусът, за който говори президентът, е доста имагинерен, защото дори по време на протестите не видяхме обединението, за което той говори, каза още Коларова. Тя подчерта, че реалните програми се правят от партиите и ако президентът иска да изееме тази им функция, ще стигне или до открито ритане по кокалчета, или до явно пренебрегване, което според нея е унизително за държавния глава.

Според Василев обаче включването му е ключово, защото е синтезирал желанието за промяна на българския народ.

Предишна статияЗатварят АМ ”Тракия” между Стара Загора и Чирпан за ремонтни дейности
Следваща статияЦветан Цветанов: Предлагаме закриването на Специализираната прокуратура и Специализирания наказателен съд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук