Начало НОВИНИ Демокрацията в света отстъпва по време на пандемията, според „The ​​Economist“

Демокрацията в света отстъпва по време на пандемията, според „The ​​Economist“

0

Британският седмичник „The Economist“ обяви резултатите от годишното си проучване за демокрациите в света и уточни, че те са намалели с почти 70%. Това се дължи на ограниченията, установени от различните правителства за ограничаване на разширяването на коронавируса.

В доклада се отбелязва, че „пандемията на коронавируса е причинила огромен спад в демократичните свободи, което е довело средната оценка на индекса до исторически минимуми“, позовавайки се на резултата, който 167 държави в света получават според своето демократично качество.

Работата подчертава, че ограничаването на индивидуалните свободи „в напредналите демокрации е било най- поразително през 2020 г.“  Джоан Хоуи, ръководител на проучването, обаче подчерта, че не може да се направи извод, че „високото ниво на приемане на мерките за задържане означава, че се отнема свободата на хората“.

„Те просто прецениха въз основа на доказателства …, че избягването на катастрофални смъртни случаи оправдава временна загуба на свобода“, добави той.

Хората, които съставляват изследователското звено на The Economist, изчисляват индекса на демокрацията всяка година, като вземат предвид пет критерия: граждански свободи, политическо участие и политическа култура, функциониране на правителството и изборния процес и плурализъм.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук