Начало НОВИНИ Великобритания: От 15 февруари влиза в сила задължителното карантиниране на пристигащи от...

Великобритания: От 15 февруари влиза в сила задължителното карантиниране на пристигащи от чужбина

0

Британското правителство потвърди, че от 15 февруари влиза в сила задължителното карантиниране по хотели на пристигащи от огнища на зараза в чужбина за тяхна сметка.

Към собственици на хотели е отправено искане от правителството да осигуряват стаи за повече от 1 000 души дневно, става ясно от документи, свързани с новата мярка. Пътниците трябва да се самоизолират за 10 денонощия, като ще бъдат придружавани от охрана в случай, че им се налага да напускат стаите си. Очаква се средното заплащане за стая ще бъде от порядъка на 80 паунда на вечер.

Лейбъристите в опозицията заявиха, че мярката е прекалено закъсняла за справяне с навлизащите в страната нови щамове на Covid-19 от чужбина. Хотелите, които са подбрани, са в районите на по-големите летища, включващи „Хийтроу“, „Гетуик“, „Ландън Сити“, Бирмингам, Бристол, Манчестър, Единбург, Глазгоу и Абърдийн.

Разпоредбата се отнася за британски граждани и пребиваващи в страната, които пристигат от 30 държави, поставени в т.нар.червен списък. Той включва най-вече страни в Южна Америка и Африка, където са засечени много случаи на заразявания с новите щамове. За повечето чуждестранни граждани от рискови държави вече е наложена забрана за пътувания.

Правителството предвижда увеличение на глобите за нарушителите. Това, според министрите, ще има възпиращ ефект за желаещите да кацат на Острова.

915 души са починали за последното денонощие. Общо броят на жертвите достигна 110 250.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук