Начало НОВИНИ Руската ваксина предлага високо ниво на ефективност дори при възрастни

Руската ваксина предлага високо ниво на ефективност дори при възрастни

0

Междинен анализ на данни от проучване на руската ваксина срещу COVID-19 (Sputnik V) предполага, че режимът на две дози е 91,6% ефективен.

Предварителните резултати бяха публикувани в научното списание „The Lancet“.

Анализът на публикацията подчертава леките неблагоприятни ефекти, както при възрастните хора, така и при останалите възрастови групи; тежките (тези, които изискват прием в болница) са редки както при плацебо (0,4%), така и при ваксината (0,2%).

По време на проучването са съобщени четири мъртни случая, нито един от които не се счита за свързан с ваксината.

След като разгледа съответната научна база данни, Джосмел Пачеко, магистър по управление на информация и знания и професор-изследовател в USIL, обясни, че публикацията, в която се съобщава за ефективността на руската ваксина Sputnik V , е от голямо значение.

„Данните“, каза Пачеко – са били подложени на партньорска проверка (експерти), което означава, че резултатите от клиничното изпитване са от голямо значение, тъй като е заложена строгостта на академията. Освен това се съобщава за големия брой доброволци в клиничното изпитване и биостатистическия анализ на тези научни трудове ”, в случая, от анализатори от Националния център за изследвания в епидемиологията и микробиологията на Гамалея (Русия).

„Трябва да се признае, че при първоначален разпит, относно липсата на информация или данни, сега Русия отговаря със статия в известния научен журнал „The Lancet“ – подчерта Пачеко. 

„Хората смятат, че осемдесет процента ефикасност означава, че ако сто са ваксинирани, двадесет ще получат болестта. Ефикасността е относителна мярка. Това е сравнение на риска от ваксиниране и това да не се прави”, обясни д-р Мезонес-Олгин – лекар, епидемиолог, професор и изследовател.

Специалистът обяснява, че „ефективността е друг термин, това вече се вижда в реалния свят. Всъщност фармацевтичните компании искат от страните да извършат проучвания за ефективността на ваксинациите.

Той също така се позова на публичните политики в лицето на пандемията. „Ваксините също са в политическата сфера и трябва да се избягват идеологическите пристрастия. Това, от което се нуждаем, са независими агенции за оценка на доказателствата, защото по този начин бихме избегнали намеса, когато резултатите не благоприятстват определени решения и тук гражданите трябва да наблюдават, че всичко е прозрачно“, отбеляза лекарят-изследовател Д-р Едуард Мезонес-Олгин.

Sputnik V, първоначално третирана с недоверие поради бързата разработка и липсата на публикувани научни данни, вече е одобрена от повече от петнадесет държави, включително Аржентина и Мексико, и може да бъде произведен в голям мащаб в Бразилия.

Изследователите Иън Джоунс от Университета в Рединг и Поли Рой от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина коментират: „Това означава, че друга ваксина вече може да се включи в борбата за намаляване на честотата на Covid-19.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук