Начало НОВИНИ Тръмп отказва да свидетелства в „противоконституционен“ импийчмънт

Тръмп отказва да свидетелства в „противоконституционен“ импийчмънт

0

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп отказа този четвъртък, 4 февруари, да даде показания по импийчмънта, който ще започне следващата седмица срещу негои който той смята за „противокоституционен“, отхвърляйки искане от законодатели, изпълняващи ролята на прокурори в процеса.

Защитата на Тръмп осмива искането на демократичния конгресмен Джейми Раскин , който ръководи обвинението, да бъде разпитан за нападението на Капитолия на 6 януари като „комуникационен преврат“.

„Вашето писмо само потвърждава това, което всички знаят: не можете да докажете обвиненията си срещу Тръмп“, заявиха адвокатите Бръс Кастор и Дейвид Шон в своя отговор. 

Въпреки че адвокатите не казаха дали Тръмп ще даде показания, старши съветник Джейсън Милър категорично заяви, че няма. „Бившият президент няма да свидетелства в противоконституционен процес,“ каза Милър пред Франс прес.

Във втория си процес за импийчмънт Тръмп е обвинен, че подклажда атаката на своите поддръжници срещу законодателния орган на САЩ преди месец, принуждавайки законодателите да спрат процедурите за удостоверяване на победата на Джо Байдън, неговия съперник на президентските избори.  

Раскин беше помолил Тръмп , който без доказателства твърди, че Байдън е спечелил чрез масирана измама, да даде показанията си „под клетва“ преди или по време на процеса, между понеделник 8 и четвъртък 11 февруари.

„Ако откажете тази покана, ние си запазваме всички права, включително правото да твърдим по време на съдебния процес, че отказът ви да свидетелствате тежи много срещу вас“, пише той.

Писмото и отговорът на отбраната на Раскин определят бойните линии за невиждания досега импийчмънт на президент след напускане на поста.

Демократичните прокурори от долната камара, наречени мениджъри на импийчмънта, казват, че лидерът на републиканците е отговорен за нападението срещу централата на Конгреса, при което загинаха петима души.

Предишна статияРуската ваксина предлага високо ниво на ефективност дори при възрастни
Следваща статия3 500 000 лева за нови работни места и подобряване на условията на труд за хора с увреждания

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук