Начало БЪЛГАРИЯ България поиска от Европейската комисия защитен статут за киселото мляко и бялото...

България поиска от Европейската комисия защитен статут за киселото мляко и бялото сирене

0
Fresh Feta Cheese (detailed close-up shot) on vintage background

България поиска от Европейската комисия българското кисело мляко и бялото саламурено сирене да бъдат вписани като защитени продукти. Заявлението е достатъчно добре мотивирано и се очаква то да бъде одобрено, съобщиха от Министерството на земеделието и храните

С регистрацията на българското кисело мляко и българското бяло саламурено сирене ще се постигне защита и затвърждаване на репутацията и високото качество на тези традиционни български продукти.

Процедурата ще осигури и по-добри доходи за българските производители, каза Елка Божилова от земеделското министерството и допълва ползите от патента:

„И да не забравяме, че те са част от визитната картичка на страната. От друга страна също производителите ще получат право на европейските знаци за качество върху тези продукти, което ще ги защити от нелоялна конкуренция и злоупотреба с тях. Потребителите пък ще имат и допълнителна гаранция за произхода им и за гарантираното качество, тъй като ще се следи за спазване на спецификациите на продуктите“.

Българските потребители ще очакват обещаните гаранции, защото сега не всички вярват на това, което се предлага в магазина:

„Много често ни лъжат, че е българско“;

„Чела съм  и знам колко хубави има за храна работи, и така ядат си, както си е истинско“;

„Някакви фирмени магазини за такова производство, има само два в София, което е за срамотите, че се злоупотребява с гордостта на България с киселото мляко“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук